x

Håvard Qvenild

Vis flere poster

Nora - fra lærling til tømrer i Norgeshus

Kategorier

  Nora (20) har nylig gjort seg ferdig med lærlingetida hos Norgeshus Kjell Høyland i Kvinnherad i Hordaland, og er nå fast ansatt som tømrer i samme firma. Hun er opprinnelig fra Skånevik, eller Sunnhordalands perle som hun selv sier, men flyttet til Kvinnherad da hun fikk lærlingeplass der.

  For tiden er hun å se i en av reklamevideoene som Norgeshus i disse dager kjører i rekrutteringskampanjen #LivetiNorgeshus, som skal få flere dyktige folk til kjeden. Etter bare to uker er videoen av Nora sett over 3000 ganger. - At vi valgte Nora som en av ambassadørene i denne kampanjen var ikke en tilfeldighet. Hun er et godt eksempel på den type folk vi er ute etter. sier Øyvind Eidem, markedssjef i Norgeshus.

  Hammer og spiker - eller sure gymsko?
  1. mars er en viktig dato for landets 10.klassinger. På dette tidspunkt skal alle ha bestemt seg for hvilken studieretning de ønsker å ta fatt på i den videregående opplæringa. Dette er det første selvvalgte steget inn mot arbeidslivet, og for mange er dette et vanskelig valg. For Nora sin del falt valget på bygg og anlegg.
  - Hva var bakgrunnen for at du søkte deg inn på bygg og anlegg, var det et lett valg å ta? - Da søknadsfristen nærmet seg, var jeg usikker på om jeg skulle velge idrett eller bygg og anlegg. Men etter at jeg hadde vært på utplassering hos en onkel som var tømrer, ble jeg overbevist om at bygg og anlegg var det riktige for meg. Jeg må også innrømme at jeg var litt lei av «vanlig» skole etter 10 år, og at tre nye år på skolebenken ikke fristet så mye. Jeg kjente på at jeg var motivert for å komme meg ut i arbeidslivet, og da var 2 år med yrkesfag med påfølgende lærlingperiode det som fristet aller mest. 

   

  Etter regn kommer sol


  - I videoen av deg på FB jobber du i strålende solskinn i flotte omgivelser, og da er det jo fristende å spørre om hvordan det er å gå på jobb når sola gjemmer seg bak tunge regnskyer, vinden uler og temperaturen ligger faretruende nær frysepunktet. - Jeg må jo svare ærlig at det er noe tyngre å komme seg ut de dagene det er drittvær, men når en først har kommet i gang, så går det greit. Men så får vi igjen for det på fine sommerdager da. Det er ingen ting som slår utendørs arbeid i godvær! Men det er jo også ganske tøft å overvinne kulde og regn når værgudene ikke spiller på lag!


  Høyt og lavt


  - Som tømrer har du mange varierte arbeidsoppgaver, stemmer ikke det? – Jo, som lærling er det føringer på hva du skal igjennom før du kan ta fagbrev/svennebrev, så jeg har fått vært med på mye forskjellig. I det siste har jeg lagt mye skifertak, en jobb som krever presisjon og et øye for det estetiske. Skifertak er jo nesten som et stort puslespill. Og så kan du selvfølgelig ikke ha høydeskrekk, for som tømrer må du jobbe både høyt og lavt. I det ene øyeblikket kryper du rundt på knærne og legger gulv, mens du i det neste balanserer på toppen av et stillas. Arbeidsgiveren min har vært flink til å gi meg varierte arbeidsoppgaver så jeg har lært utrolig mye på de årene jeg har vært ansatt.»

   

  Sjefens kvarter

  Da jeg tok kontakt med Kjell Høyland, daglig leder i NH KH for å høre om han hadde noe å si om Nora som ansatt, møtte jeg en svært så engasjert sjef. - Jeg har fått så mange positive tilbakemeldinger fra folk som har sett videoen av Nora. Pressen har også vært på tråden, så nå er det skrevet om henne både i lokalavisa og i fagbladet Byggmesteren! Og det skulle bare mangle, for hun er en meget dyktig tømrer som jeg er svært fornøyd med å ha som ansatt. Hun har mange sterke sider, men skal jeg trekke frem en ting, så er det at hun virkelig legger sjela si i det hun gjør.
  - For å kunne bli ferdig utdannet tømrer må alle gjennom to år som lærling, men det er ikke alle bedrifter som åpner opp for å ta imot lærlinger. Hvorfor har dere valgt å gjøre det? - I vår bedrift ser vi viktigheten av å ansette lærlinger, det er tross alt neste generasjon tømrere vi har med å gjøre. Byggenæringa trenger flere dyktige folk så vi legger ned mye arbeid for å kunne gi dem en faglig og solid opplæring. Og om vi er tilfredse med jobben de gjør, så kan de få tilbud om fast jobb når lærlingetida er over.

   

  Elle melle – eller?

  - Når vi skal ta inn lærlinger, så er dette ungdommer vi har «prøvd» en stund. Vi tar inn elever til utplassering og sommerjobber slik at vi får se hva de er gode for. Gjennom en slik prosess vet vi at vi får det vi vil ha, nemlig de beste folka. - Er det noe spesielt dere ser etter hos kandidatene som er innom? - For oss er punktlighet viktig. I tillegg må de selvfølgelig være nysgjerrige og vise interesse for å stadig lære noe nytt.
  - Om du skal reklamere for tømreryrket for 10.klassingene som nå snart skal velge studieretning, hva er det du vil trekke frem som det mest positive?

  - Som tømrer vil du få en variert og aktiv hverdag. Du kan få muligheten til å bygge hus og hytter, drive rehabilitering og restaurering, være med på planlegging og jobbe i team, for å nevne noe. Og masse frisk luft, det er også noe jeg liker ved yrket.

  Inntrykket vi sitter igjen med etter å ha blitt bedre kjent med Nora, er at hun har funnet sin plass i yrkeslivet og at hun stortrives i jobben som tømrer i den voksende Norgeshuskjeden.

  Norgeshus satser på lærlinger, og kan tilby varierte og lærerike arbeidsdager i et godt arbeidsmiljø. Om DU synes dette høres spennende ut, vil vi gjerne høre fra deg!
  Les mer om #LivetiNorgeshus

  Del
  Se mer