x
← Til norgeshus.no

Inspirasjon

Kategorier:

Vi bygger drømmehuset – del 1

Det som startet som en drøm, ble gjort om til planer sommeren 2017. Det var da vi bestemte oss for at tiden var inne for å planlegge drømmehuset og sette i gang prosessen med å få det bygd. Som lidenskapelig opptatt av interiør, arkitektur og design hadde jeg allerede en klar idé i hodet om hvordan drømmehuset så ut, utfordringen var bare å få det til å gå overens med budsjettet vårt. Det viste seg å ikke bli noe problem i det hele tatt.

 

Vi startet hele prosessen med å skissere hvordan huset skulle se ut; både fasade og planløsning. Enkelte ting var vi helt bestemt på, sånn som vaskerom med egen inngang, åpen kjøkkenløsning tilknyttet spisestue og stue, hovedsoverom med eget walk-in-closet og en egen tv-stue. Ellers var vi åpne for løsninger til de andre rommene og planløsningen generelt.

 

Helt i startfasen brukte vi mye tid på å lete etter noe som matchet våre preferanser blant alle husleverandørene på nett. Vi fant ingen hus som passet 100 %, men vi fikk fort øynene opp for Norgeshus – rett og slett på grunn av fleksibiliteten, alle valgmulighetene og gode priser. Når vi begynte å forhøre oss litt i bygda ble vi også anbefalt Norgeshus og det lokale tømrerfirmaet Oppdal Bygg. Basert på dette bestemte vi oss for å bygge med Norgeshus allerede før vi hadde pratet med de.

 

Vi ble ikke noe mindre positive etter første møtet med Norgeshus heller. Vi hadde da et helt uforpliktende møte der vi viste frem en skisse av drømmehuset og delte våre ønsker rundt innhold og planløsning. Vi fikk klarsignal med en gang om at dette lot seg gjøre. Hustypen Nupen hadde riktig grunnflate ut ifra våre ønsker, og fasade og planløsningen kunne vi få akkurat som vi ville. Det tok ikke mange ukene før vi fikk de første tegningene, der arkitektene hadde tegnet om Nupen-huset til å ligne akkurat vårt drømmehus. Selv om tegningene var tilpasset våre ønsker, ble det litt annerledes å se de på ark. Da så vi blant annet at vi ønsket å fjerne et vindu og ta vekk en vegg. Vi ga tilbakemelding på det, og arkitektene i Norgeshus lagde nye, oppdaterte tegninger med en gang. Å gjøre endringer på tegningene var helt uproblematisk, og arkitektene endret gladelig helt til vi var 100 % fornøyd. Vi følte at både Norgeshus og det lokale byggefirmaet gjorde alt for at vi skulle få vårt drømmehus. De var alltid tilgjengelige, kom med gode ideer og innspill, og ikke minst lyttet de til oss og forsto vårt behov og våre ønsker. Vi fikk fort tillit til de, og var aldri i tvil på om vi skulle gå for Norgeshus eller ikke. Det var helt klart riktig for oss som ønsket å være med å ”designe” huset selv, men som likevel hadde et stramt budsjett. Vi får på en måte arkitekttegnet hus, uten at det koster oss noe mer enn det ville gjort om vi gikk for et standardhus.

 

Først når vi var 100 % fornøyd med tegningene begynte vi med det som andre kanskje starter med – å finne tomt! For oss var altså selve huset det viktigste, og beliggenheten kom på en god andreplass blant våre prioriteringer. Vi fant til slutt en stor og flat tomt i et fint, rolig og nyetablert nabolag, ganske nærme Oppdal sentrum. I desember 2017 kjøpte vi tomta, og ga klarsignal til Norgeshus og det lokale byggefirmaet om at vi ønsket å begynne husbygginga våren 2018.

 

På nyåret signerte vi kontrakten med Norgeshus, og begynte jobben med å hente inn anbud på graving, betongarbeid osv. Etter påsken 2018 begynte lokale grunnarbeidere med tomta, og nå i dag står alt klart til huset kommer i ferdige elementer 22.mai. Vi hører rykter om at det bare tar et par dager fra de begynner til det står et ordentlig hus der, så vi gleder oss utrolig masse til å se!

Dere kan følge vår byggeprosess fra start til slutt på www.irdecor.no/blogg og på Instagram @i.rdecor

Del
Se mer

5 gode grunner til å velge solskjerming før du begynner å bygge.

For mange er solskjerming til nye hus noe man tenker på først etter å ha «bodd seg til» det første året. Det er mye å spare på å planlegge solskjerming allerede før husbyggingen starter. Her kan du lese fem gode grunner til nettopp det!

1. Alle elsker dagslys, men ingen liker å bli blendet
De aller fleste hus som bygges i dag bygges for å slippe inn så mye naturlig lys som mulig. Store vindusflater plasseres gjerne mot oppholdsrom som stue og kjøkken, slik at man kan nyte både storslått utsikt og kjenne kvaliteten dagslys gir i rom man oppholder seg mye i. Men hvis disse rommene er vendt mot sør, kan direkte solinnstråling faktisk ødelegge mye av komforten de store vinduene gir gjennom store deler av dagen. Med riktig løsning for utvendig solskjerming kan man stoppe både uønsket varme og sjenanse fra solstråler, samtidig som man tar vare på dagslyset.

2. God solskjerming reduserer innsyn
Selv på de fineste boligtomtene må man ofte tåle noen kompromisser. Kanskje har man flott og usjenert utsikt på en kant, mens man er utsatt for innsyn på den andre siden. Velger du NorDan Screens får du mer enn bare effektiv solskjerming. Siden solskjermingen består av en perforert duk, er den også veldig egnet til å hindre innsyn. Det betyr at du kan leve det livet du vil innendørs, uten å bekymre deg for at nysgjerrige på utsiden ser inn.

3. Du sparer kostnader til nedkjøling av huset
Solen er en kraftig energikilde, men det er ikke alltid solvarmen er like ønsket når man er inne. Har man store vinduer, gjerne vendt mot sør, som slipper inn solvarme hele dagen, vil det kunne bli veldig varmt og ubehagelig å oppholde seg innendørs. For mange vil man bruke strøm til å kjøle ned boligen, men da er man like langt. NorDan Screens stopper inntil 90 % av solvarmen før den kommer inn i huset, og kan styres til å automatisk aktiveres eller deaktiveres i takt med solens bevegelser.

4. Du slipper å gjøre endringer på fasaden
Selv om det finnes mange gode løsninger for ettermontering av solskjerming, har de alle en ting til felles: De vil aldri klare å skjule at de er ettermontert. Med løsninger som leveres ferdig montert på vinduene, slipper du sjenerende elementer på fasaden. Dessuten unngår du at det tas hull i vind- og dampsperre for ledninger etter at veggen er montert. Resultatet er en solskjerming som gjør jobben når den skal, og er nærmest usynlig når du heller ønsker det.

5. Solskjermingen kan bli en del av det smarte hjemmet
Alle snakker om smarte hus, men gode løsninger krever ofte grundig planlegging. Screens lar deg velge mellom å styre solskjermingen med fjernkontroll, veggbrytere eller en app på telefonen din – eller du kan la sol- og vindsensorer selv bestemme når behovet for solskjerming er til stede. Du kan også få Screens levert helt uten styringssystemer, hvis du eller en elektriker ønsker å koble opp skreddersydde systemer. Slik får du nøyaktig den løsningen som passer deg og ditt drømmehjem best!

Del
Se mer

Hvilken farge gjelder i år?

Hvert år kårer forskjellige aktører sin årets farge, og i 2018 er både blått, gult, grårosa og lilla blitt utropt som viktige trender. Les mer om de ulike valgene, og hvorfor de er så forskjellige:

Fargerike
Dagny Fargestudio
Nordsjø
Pantone
Jotun

Del
Se mer

Bygg hus med utleieenhet.

Utleie i egen bolig er skattefritt, hvis du selv bor i mer enn halve utleieverdien av arealet. Har dere mulighet for å bygge med utleie, kan det være en svært lønnsom løsning.

Å legge til rette for utleie i en del av boligen kan være en veldig god investering når du bygger nytt hus. Det gir gode leieinntekter og øker boligens verdi. Slik skattereglene er i dag, vil leieinntektene fra utleiedelen i de fleste tilfeller være skattefrie. Bankene legger som regel leieinntektene til grunn sammen med annen inntekt når de beregner hvor mye du kan låne, og for enkelte kan leieinntekten i seg selv være avgjørende for om man får finansiering. For andre kan det være praktisk å ha en leilighet som kan brukes av barn eller besteforeldre.

Vi tilpasser boligen
Hustypene Delta, Granli, Gods  og Syklus  har egne utleieenheter, men har du falt for et av de andre husene vil arkitektene våre kunne omtegne og se på mulighetene for å utvide boligen med utleiedel. 

Det er viktig å tenke på utleiedelens plassering i boligen, slik at den ikke blir til hinder for at du som huseier kan bruke eiendommen slik du ønsker. Det kan for eksempel være lurt å se på hvor man plasserer inngangsparti, uteområde og parkering, og sørge for at man skaper en løsning der boligen fungerer som to separate enheter. For skrånende tomter er det hensiktsmessig å etablere utleie i sokkeletasjen, mens på flate tomter kan man enten løse dette ved å plassere utleiedelen på bakkeplan eller kanskje i en 2. etasje over garasjen.

Sammen med våre forhandlere vil vi gjøre vårt beste for å skape den optimale løsningen for din bolig, slik at du får et hus som inneholder det du ønsker – et hjem som det er godt å bo i. 

Del
Se mer

Hva koster et nytt hus?

De mest stilte spørsmålene fra kundene våre er spørsmål om pris - og hva som inngår i prisen. I prislista vår får du nå oppgitt pris på en komplett, ferdig bolig som er innflyttingsklar - og ikke et hus som kun er «klart til maling».

Her er en kort forklaring:

1. Husene fra Norgeshus leveres altså «innflyttingsklare» og ikke «klar til maling», som de fleste av konkurrentene våre leverer. Det betyr at boligene fra Norgeshus kan få en høyere pris i prislista dersom du sammenligner en bolig fra oss med en tilnærmet lik bolig fra en av konkurrentene våre.

2. Forskjellen på «innflyttingsklar» og «klar til maling» er at med et hus som er «klar til maling» må du påregne ekstra kostnader til alt innvendig arbeid på gulv, vegger og tak, mens i innflyttingsklare boliger er alle overflater innvendig og utvendig ferdig behandlet. Dessuten er også grunnmuren medregnet i prisen.
Det vil si:
- Veggene i alle rom er ferdige, med malte plater eller gips som er ferdig sparklet og malt
- Gulvene er lagt med parkett eller flis
- Innvendige tak er ferdig malt (plater, evt. panel)
- Lysutstyr og varmeovner er inkludert
- Den utvendige kledningen leveres ferdig grunnet og med ett strøk maling
- Terrasser på bakkenivå leveres ferdig der dette er inntegnet
- Grunnmuren er medregnet. Grunnarbeid, som graving og evt. sprenging er ikke medtatt i prisen da dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

3. Det er forhandlerne våre som selger og bygger husene. Det er derfor de som kan si deg hva de ulike boligene og hyttene i katalogene våre koster. Det enkleste du kan gjøre er derfor å kontakte forhandleren i din byggekommune og be om å få tilsendt prisliste.

De aller fleste gjør endringer og tilpasser boligen til tomt og egne behov – det er ikke så dyrt som mange tror! Be om et tilbud fra forhandleren din.

Del
Se mer

Finn din egen stil

Alle boligprosjekter starter med en drøm, og det er denne drømmen som skal føre byggeprosjektet ditt fra begynnelse til slutt. Men hvordan finner du ut hva du egentlig liker – den perfekte planløsningen, lys, farger, materialer og detaljer som du og din familie vil trives i, lenge etter at den siste nye mote er forbi. 

Tv-programmer om livsstil, innredning og oppussing, pluss bloggere og instagrammere som overøser oss med bilder av de siste trendene, påvirker våre meninger om hvordan en bolig skal se ut. Tilgangen på inspirasjon er enorm, og variasjonen av stiler spenner fra romantiske småbruk på landet til en funky loftsleilighet i byen. Alt dette kan gi oss mange gode ideer, men det kan også dra oss i mange ulike retninger og gjøre at det kan bli litt utfordrende å finne ut hva en selv egentlig liker og vil bli fornøyd med over tid.

Det kan derfor være lurt å lage en bolig-scrapbook eller en moodboard. Den kan bli en fantastisk guide for både deg selv, arkitekten og byggmesteren - og vil gi svært verdifull informasjon om hvilken løsning, stil og stemning du ønsker i boligen. Slik går du frem:

1.     Lag scrapbooken på pc’en eller i en bok - formen er ikke så viktig, så lenge du har et sted hvor du samler trådene og gir ideene grobunn; ideer til planløsning, fasade, belysning, materialer, innredning, mm. 

2.     Skriv ned ønsker og ideer, selv om de virker urealistiske eller uoppnåelige.

3.     Hent inspirasjon fra mange forskjellige kilder; hus du har besøkt eller sett, teater, film og utstillinger, ta vare på fargekoder og andre materialprøver, klipp ut bilder fra bøker, magasiner og brosjyrer og hent ideer fra pinterest, instagrammere og bloggere.

4.     Ideene behøver ikke nødvendigvis hentes fra arkitektur eller interiør, men også fra hage og natur, reiser, mote og livsstil. Alt dette vil gi et bilde av hva du liker.

5.     Her har ekspertene satt sammen noen moodboards som kan gi deg hjelp på veien:
http://bo-bedre.no/innredning/slik-mikser-du-materialer-i-fire-populare-stiler

http://boligpluss.no/ideer/innrammede-ideer-lag-et-inspirerende-moodboard 

Ta med scrapbooken i ditt første møte med arkitekten og byggmesteren!

Del
Se mer

Romantikk i hagen

Sølvi og Torleiv Kleiva Ugland hadde et lite ubenyttet hjørne av tomten. Her ønsket de et lite gjestehus/anneks.

Sølvi hadde med seg en skisse av et romantisk inngangsparti med en liten trapp, et rekkverk, et rundt vindu over døra og to små vinduer på hver side til Norgeshus Kjell Gilje.

Huset skulle ha kjøkken, bad, soverom, stue, bod og hems. Og så måtte det ha en bra uteplass - og stå i stil til hovedhuset.

Frodig og feminint
Slik ble det. Og mer sjarmerende enn dette blir det ikke. Med datteren Elise sin hjelp er annekset smakfullt møblert og innredet. Blondegardiner og romantisk tapet står i kul kontrast til ei tøff, signalgul skuvseng. Utenfor er det like frodig som inne; her står blomster og busker tett itett både på terrassen og rundt inngangspartiet.

Mange muligheter
- Nå kan vi ta imot gjester som kan få trekke seg tilbake i fred og ro, og ordne seg selv. Elise har også fått sitt eget sted når hun er hjemme i helger og ferier, sier Sølvi.

I tillegg kan de leie ut huset til studenter eller sommergjester, dersom de skulle ønske det.

En søt liten rødmalt hytteidyll med smårutete vinduer.

Del
Se mer

Høyt under taket

Sjekk snø- og vindforhold før du bygger fjellhytte, dette er spesielt viktig med tanke på plassering av inngangsparti. Det er ikke kjekt å komme frem til innesnødd ytterdør på fredagskveldene. Sørg for at inngangen plasseres der snøen som regel ikke «legger seg».

Masse plass, lys, luft, privatliv, ly og luksus og ei velfungerende familiehytte. Alt dette og mye mer har familien Øglænd fått i hyttebygda Sirdal, hvor de har bygd sin egen drømmehytte. Med torvtak, mørkbeiset panel og rutete vinduer ligger den der - trofast mot den stolte, norske hyttetradisjonen.

Utsikt, og alt på ett plan var viktige kriterier da familien skulle bygge hytte. I tillegg ønsket de at den skulle utformes slik at de kunne tilpasse bruken til antall gjester som var på hytta samtidig.

Storslagent på ett plan
Da de kom over den flotte utsiktstomta i Sirdal fant de raskt ut at dette var mulig å oppnå; tomta var på 1 mål og såpass stor at de kunne bygge ei romslig hytte på ett plan. Utsikten var upåklagelig.

Resultatet har blitt ei storslagen hytte med fire soverom, to bad, to stuer, kjøkken, badstue, vaskerom og hems. - Vi ønsket oss åpne volumer, sier Arvid. Derfor er det minst mulig oppdeling. Det store allrommet har både stue, spisestue og kjøkken, og rommet nyter godt av den store takhøyden. Rommet oppleves ekstra stort og luftig.

Øglænd er daglig leder i Norgeshus Forus, og har utviklet og bygd mange hytter for kunder i området. Med sin lange erfaring som hyttebygger hadde han klare formeninger om hvordan familiens egen hytte skulle være. Kona Heidi Elin har vært svært delaktig i både utforming og innredning.

Praktisk inndeling
De ville ha en den innredet med 3 soverom og bad i egen fløy for gjestene. - Det gir både oss og gjestene privatliv, og i tillegg er det en praktisk løsning med tanke på oppvarming. Kun vår egen «private» del blir varmet opp når vi er her alene, sier Arvid. 

Ved inngangspartiet ligger vaskerommet og et ekstra toalett. Dette er svært praktisk, synes han. - Når vi kommer utenfra kan vi gå rett inn uten å måtte ta av alt av klær og sko.

Badstuas plassering er også nøye gjennomtenkt. Den ligger i front og har vindu mot fjellheimen. - Det er helt fantastisk å kunne sitte i badstua å nyte utsikten.

De viktige uterommene  
Hyttas utforming skaper også fine uterom. – Livet på hytta leves ofte ute, sier hytteeierne. Jacuzzien som ligger rett utenfor hytteveggen blir flittig brukt. Utgangen til jacuzzien og en utedusj ligger like ved badstua – på den måten slipper vi å gå gjennom hele hytta for og komme ut.

Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.
Det er terrasser så og si rundt hele hytta. En overbygd terrasse har fått en liten pergola med glass – og når bålpanna fyres opp er det alt som skal til for å gi ekstra varme på ruskete dager. Antall utedager økes betraktelig med disse enkle grepene.

Uterommene oppfordrer til samvær utendørs året rundt.

Delikat, gjennomført stil
Hyttas innredning er holdt i en dempet fargeskala. Grått i flere nyanser med innslag av bruntoner går igjen på både møbler, gardiner gulv og vegger. Den gjennomgående fargebruken binder rommene sammen og skaper en lun og harmonisk atmosfære.

Åpenheten og høyden under taket gir rommet volum.

Alle soverommene har plassbygde senger med skuff i bunn. I tillegg er det gode kommoder på alle rom. Dette er praktisk for både besøkende og fastboende. Medbrakte klær og utstyr plasseres i skuffene, og bager og sekker kan frigjøres til dagsturen.

Materialene på gulvene er tilpasset bruken, og er robuste der det er nødvendig. I taket i oppholdsrommet er det spilehimling. - Dette gir en fantastisk akustikk, og var et klart førstevalg siden rommet har stor takhøyde og åpen løsning.
Her er det godt å være, sier Heidi Elin og Arvid Øglænd.

Del
Se mer

På hytta leves livet ofte ute

Enten det er sommer eller vinter - om du har sjø- eller fjellhytte - uteplassen er viktig. Og det kan være smart å planlegge uteplassen samtidig som man bygger hytta. Men mange ønsker også å bruke hytta ei stund før de lager uteplassene.

Det er flere faktorer som spiller inn når man skla planlegge uteområdet:
- Hvordan er værforholdene?
- Hvor kommer vinden fra?
- Hvor er utsikten?
- Hvor er du mest skjermet fra nabohytter og forbipasserende turgåere?
- Skal du lage mat ute?
- Hvor er det fint å sitte - når på dagen, og til hvilken årstid?

Utsikt vær og vind
Du falt kanskje for hyttetomta på grunn av den flotte utsikten? Da ønsker du sikkert at uteplassen skal ligge der det er best utsikt.

Tilpass terrassen til både hytta og terrenget rundt. I stedet for terrasser på stylter prøv heller å trappe den ned med terrenget. Trappetrinnene blir fine sitteplasser eller plasser for dekorative blomsterkrukker eller lyslykter. Arkitektene våre tilstreber å skape gode uterom samtidig som de utformer hyttene. Bygningskroppen kan danne gode skjermede uterom, gjerne overbygde, slik at man kan oppholde seg ute selv om det er litt ruskevær.

l Norge er det mye vær – både sommer og vinter – og langs den langstrakte kysten blåser det gjerne mye. En god levegg er derfor ofte nødvendig for å kunne kose seg ute.

Kanskje skal det være tak over deler av uterommet slik at dere kan sitte ute om det regner eller kommer noen snøfiller. Det er også praktisk at utemøblene kan stå beskyttet for vær og vind.

Hva skal uteplassen brukes til?
Har du en fin uteplass mot øst? Da blir sannsynligvis området et yndet sted for morgenkaffen. Innred med møbler hvor du kan dekke på til frokost og lunsj.

Skal du tilberede mat må et utekjøkken eller grill planlegges. Da bør dessuten kommunikasjonen mellom inne og ute være praktisk og grei. Døren ut til terrassen eller uteplassen bør gå ut fra oppholdsrommet, aller helst fra kjøkkenet.

Mange ønsker seg badestamp. Da er det greit med kort vei fra stampen til badet.

Skal det være en koseplass med peisbål eller bålpanne? Tenk da på vær- og vindforhold.

Bruk naturen
Utnytt utsikten, sol- og værforhold - og bruk terrenget og området rundt hytta til å skape en fin og velfungerende uteplass.
Forhandlerne våre er lokale eksperter og kan gi deg råd om spesielle forhold akkurat der du skal bygge. Arkitektene våre er eksperter på å utforme gode rom – både ute og inne.

Del
Se mer

Hva er forskjellen på BTA og P-rom?

Det finnes en del ord og forkortelser tilknyttet bolig. Vi gir en oversikt over noen av de mest brukte, som det kan være kjekt å vite hva betyr.

 

BTA

BTA står for bruttoareal. Det er boligens areal inkludert yttervegger.

 

BRA

BRA står for bruksareal, boligens innvendige areal. Her regnes arealet som er innenfor ytterveggene.

 

BYA

BYA står for bebygd areal og her medregnes alle bygninger og bygningsdeler som stikker mer enn 0,5 meter over bakken. Åpent overbygd areal inngår også her.

 

BOA

Erstattet med P-rom 1.1.08.

 

Primærrom (P-rom)

Oppholdsrom i boligen, som stue, soverom, bad, kjøkken og vaskerom er primærrom. Trapp mellom P-rom og trimrom, gjesteværelse/kontor etc. regnes også med.

 

Sekundærrom (S-rom)

Dette er uinnredede rom som boder, tekniske rom, garderobe, garasje og uinnredet kjeller/loft.

 

Energimerking

Energimerking er et miljøtiltak for å øke bevisstheten rundt energibruk i bolig. Målet er at flere boligeiere skal gjennomføre tiltak for å redusere energiforbruket. Energimerkingen består av karakterer fra A til G, der A er høyeste karakter. Eldre boliger har som regel lavere energimerking enn nyere boliger. Nye boliger får som regel karakteren C, mens lavenergiboliger får B og passivhus får A.

 

Festetomt

En festetomt er en tomt som er leid ut til en bruker av tomten. Det vil si at du som boligeier på festetomt eier boligen, men leier tomta. Grunneier av tomta kalles bortfester og den som leier fester. Som fester betaler man en årlig avgift for leie av tomt. Gjør deg kjent med festekontraktens innhold før du inngår avtale om å bygge eller kjøpe bolig på festet tomt.

 

Eierseksjon

Eierseksjon kan også bli kalt selveierleilighet og eiendomsleilighet. Det er betegnelse på en leilighet eller lokale der eieren har eksklusiv bruksrett av leiligheten/lokalet mens bygningen og fellesareal er i sameie mellom eierne.

 

Legalpant

Legalpant, lovbestemt pant, panterett som oppstår med hjemmel direkte i loven, uten at det behøves noen avtale mellom partene eller noen beslutning av offentlig myndighet. Kommunale avgifter som avfallsgebyr, feieavgifter og vann- og kloakkavgift er eksempler på legalpant.

Del
Se mer