x
← Til norgeshus.no

Inspirasjon

Kategorier:

Vi bygger drømmehuset del 3

Nå har det gått fire uker siden vi flyttet inn i drømmehuset, en skreddersydd utgave av husmodellen Nupen. Tiden har gått veldig fort, og vi har kost oss med å innrede, ha masse besøk av familie og venner, lage god mat, bade i badekaret, slappe av og bare bo oss inn i nytt hus. Følelsen vi kjente på når huset var klart og vi kunne flytte inn er en helt utrolig følelse, som er ulikt alt annet vi har kjent på før. En blanding av ren lykke, ro og trygghet. En følelse av å endelig være hjemme. 

Noe av det beste med nytt hus er kanskje å vite at alt er på stell. Alle veggene er i vater, huset er tett, alt av rør og elektrisitet er i skjønneste orden og det er ingenting å bekymre seg over. Det er en ny følelse for oss begge, som har bodd i alt fra gamle bygårder til mørke sokkelleiligheter. Ikke minst er det godt å tenke på at dette huset har livsløpsstandard, det vil si at vi har alt vi trenger i første etasje; soverom, bad, stue, kjøkken. Det betyr at vi kan bo her resten av livet (eller så lenge vi klarer å ta vare på oss selv i hvert fall). Jeg tror det er litt av det som gjør at vi kjenner på denne roen og tryggheten. Nå er vi her. Nå er vi inne i drømmehuset og her skal vi være. Her skal vi stifte familie og skape utallige minner. Alt ligger til rette for det og når vi valgte husmodell hadde vi alltid framtiden i bakhodet. Vi bygget ikke et hus som skulle passe oss i fem år, vi bygde et hus som skal passe oss i alle stadier i livet.

Grunnen til at vi valgte Nupen var fordi det var et veldig innholdsrikt og arealeffektivt hus - her fikk vi mye hus for pengene! I tillegg var Norgeshus veldig serviceinnstilte og fleksible, og tilpasset huset slik at det ble alt vi hadde drømt om. Det føles bra å sette bort prosjektet til noen som virkelig så oss og lyttet til våre ønsker. Tillit er viktig når man skal i gang med et så stort prosjekt som hus, og den tilliten følte vi med en gang hos Norgeshus. Underveis i prosjektet har ikke bare Norgeshus levd opp til de forventningene vi hadde, de har overgått de totalt. Så profesjonelle, pålitelige og behjelpelige - det har vært en sann fryd å bygge med de. Vi har jo hørt historier fra andre som har bygget, der det har oppstått det ene problemet etter det andre. Sånn ble det ikke hos oss. Med Norgeshus oppsto det aldri noen problemer, og det er vi veldig takknemlige for. Det gjør at vi sitter igjen med bare gode følelser rundt denne prosessen, så all ære til Norgeshus for det!

Som sagt har vi bare bodd her i fire uker enda, men vi har allerede gjort oss opp noen tanker om hva vi er mest fornøyd med:

- Takhøyden i andre etasje.

Loftstua er favorittrommet til oss begge, og er uten tvil der vi tilbringer mest tid på ettermiddagene og kveldene. Rommet føles så luftig og romslig, og for meg som er lidenskapelig opptatt av interiør og arkitektur er dette rommet en fryd for øyet.

- Råloftet 
På det ene soverommet i andre etasje har vi en takluke med stige som går opp til råloftet, der vi har en fantastisk lagringsplass. Her setter vi juletre og julepynt, puter til hagemøblene, telt og turutstyr, esker med rot og egentlig alt vi ønsker å ta vare på, men som vi ikke trenger hver dag. Helt genialt!

- Sentralstøvsuger
Ingen av oss hadde prøvd det før, men vi er så glade for at vi valgte det. Jeg synes det er så mye enklere enn å dra med seg støvsugeren rundt i hele huset. Vi har to uttak i hver etasje og på den måten kommer til i hver eneste krok i huset. Nå er det plutselig gøy å holde huset rent og pent, hvem hadde trodd det?

- Balansert ventilasjon 
Det er så godt at huset styrer ventilasjonen selv, uten at vi må tenke på å åpne vinduer eller dører når luften blir for tung. Det er alltid frisk og god luft her, og det er veldig mye enklere å sove for meg som er allergiker. Balansert ventilasjon er helt klart en stor fordel med nytt hus!

- Livsløpsstandard 
Som jeg var inne på litt tidligere så er det veldig trygt og godt å tenke på at vi kan fortsette å bo her den dagen vi blir for dårlige til beins til å gå trappen. Her har vi alt vi trenger på et plan, noe som gjør at vi kan bo her livet ut. I henhold til forskriftene er huset tilpasset slik at man enkelt kan komme seg rundt og snu med rullestol i alle rom, og det er også en trygghet dersom noe uforutsett skulle skje.

- De skreddersydde tilpasningene.
vis du har lest de tidligere innleggene mine har du kanskje sett at vi valgte å gå for mørkegrå vinduer, dører, beslag, takrenner etc., en blanding av stående og liggende panelretning, og ekstra store vindu. Vi føler det ble kronen på verket når det gjelder husets fasade, og vi er veldig glade for at vi fikk gjort disse endringene - det gjorde at vi følte vi fikk et unikt og litt mer personlig hus.

- Selve planløsningen.
 

Planløsningen ble også skreddersydd våre behov og ønsker, og vi er så fornøyd med hvordan det ble! Vi kan faktisk ikke komme på noe vi ville ha endret på.

- Lagringsplass under trappa 
Vi er veldig fornøyd med både trappa og det store trapperommet, men også lagringsplassen vi har under. Man kan vel aldri få nok lagringsplass?

- All plassen
Det er helt fantastisk at vi nå har to bad og hele fire soverom! Som jeg nevnte tidligere har vi bygget dette huset med tanke på fremtiden. Vi ønsker oss barn, og vi ønsker å ha plass til å ta imot familie og venner som vil komme på besøk. Det har vi uten tvil plass til nå!

Men det vi er aller mest fornøyd med er nok at vi fikk så mye hus for pengene. Vi hadde som de fleste andre et begrenset budsjett, men Norgeshus klarte likevel å skape det huset vi alltid har drømt om. Huset som innfridde alle våre kriterier og tilfredsstiller våre behov og ønsker. Vi er faktisk så fornøyde med alt, at jeg kunne ha dratt frem alle rom på lista mi. Her råder ingen tvil - her skal vi bo, og her kommer vi til å trives.

Vi ønsker til slutt å si tusen takk til Norgeshus, dere har vært helt enestående i byggeprosessen og dere har levert over all forventning på alle områder! Vi anbefaler dere til alle som sitter på en drøm om å bygge nytt, enten det er hus, hytte eller garasje.

Del
Se mer

Fargetrender 2019

For noen år siden hadde «alle» grå sofa og mørk grå fondvegg. Nå ser vi et ønske om å omgi oss med flere farger og mer personlige interiører. Vi blir mer vågale med fargekombinasjoner, og søker en positiv og mer leken fargepalett. 


Foto: Henrik Møller

Vi er på god vei inn i den lyse årstida og vi får gradvis lyset tilbake. Dette er en periode av året da mange ønsker en forandring i hjemmet.  Hva med å svinge malerkosten og friske opp vegger og tak med litt ny maling?  Vi ser nå mengder av kulørte farger som danner elegante og fargerike interiører. Etter lang tid med mørkere fondvegger ser vi helt klart at de lyse fargene blir mer gjeldende.  Vi utfordrer også tanken på at kulørte farger kun skal kombineres med nøytraler og setter heller sammen flere kulørte farger. 

Nøytraler
Gode nøytraler vil alltid ha sin plass i fargebildet.  Men det er nå et større mangfold i valg av fargetoner, det er ikke bare det grålige i fokus.  Både beige og mer gylne toner er populære.  Ifølge Jotun er Lady 12078 Comfort Grey er en lun og behagelig gråtone mens Lady 12075 Soothing Beige er en dempet beige tone som begge er populære i år. 


kilde: Jotun

Grønt er tilbake
Vi ser at de kulørte fargene vokser i popularitet og grønt har av flere blitt kåret til årets farge.  Duse, vakre grønntoner åpner opp rom og gir utallige muligheter for å krydre med farger fra alle andre fargeskalaer.  De grønne tonene er behagelig å omgi seg med og fungerer godt som basisfarger.  Og grønt kommer i så mange ulike varianter at de fleste finner en de liker. 

 «Grønne toner er behagelig å omgi seg med, og fungerer godt som basisfarger.»
kilde: Jotun

Fersken og rødt i mange nyanser


kilde: Jotun
Spennende ferskenfarger i ulike versjoner blir viktig trendmessig denne våren.  Først og fremst ser vi de dempede og lyse utgavene av fargen på veggene våre.  Men innslag av friskere toner blir det også.  Rødt vil vi se i ulike varianter.  Det kan være så mangt; fra de brente rødbrune variantene til de mer rosaaktige variantene.

Del
Se mer

Vidar holder stø kurs i planarbeidet mot kommunen

Norgeshus AS

Kategorier

  Ved hovedkontoret til Norgeshus på Melhus jobber det pr i dag om lag 60 ansatte, hvorav 35 jobber ved et av boligbransjens største og mest komplette ingeniør- og arkitektkontor. Her tilbys det bl.a. prosjektering innen arkitektur, konstruksjonssikkerhet, bygningsfysikk, brannsikkerhet og arealplanlegging. 


  Planavdelingen – et naturlig bindeledd mellom kunde og kommune 

  For å få et innblikk i hva de jobber med ved Planavdelinga, har jeg tatt en prat med gruppeleder Vidar Julian Grovassbakk som har jobbet ved avdelingen i 6 år. 
  - Når en utbygger eller en grunneier ønsker å realisere et byggeprosjekt er det mye dokumentasjon som må ligge til grunn før bygginga kan starte. Det kan være reguleringsplaner, bebyggelsesplaner mm, og dette er det vi ved planavdelingen som tar oss av. I samråd med oppdragsgiver følges så disse planene opp gjennom hele planprosessen, med rom for veiledning og råd. Vi blir dermed et naturlig bindeledd mellom oppdragsgiver, offentlige etater og andre berørte interessenter. 


  Mange baller i lufta

  - Jeg jobber aldri bare med ett prosjekt i gangen. Det kan gå flere uker mellom hver gang det skjer noe nytt, for det er mye papirer som går frem og tilbake mellom ulike instanser og mange som skal ha et ord med i saken. Ett av prosjektene jeg for tiden jobber med er for en av våre forhandlere. Her bistår jeg med arealplanlegging av et boligfelt på ca. 30 mål hvor det skal bygges et sted mellom 80 – 100 boenheter. Dette prosjektet hadde oppstart i oktober 2018 og jeg ser for meg at byggestart vil bli sommeren 2020. Her er det altså 1,5 år som er påberegnet. 


  Min vei inn i Norgeshus
  -  For mitt vedkommende startet jeg utdanninga ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (nå NTNU) der jeg i 3 år studerte Bygg- og miljøteknikk. Etter dette fikk jeg jobb ved avdelingen for husbyggingsteknikk her på Norgeshus hvor jeg jobbet i to år. Jeg var hele tiden bestemt på at jeg ville studere videre, men at jeg først ville opparbeide meg litt arbeidspraksis for å få et bedre innblikk i byggebransjen. Samtidig som jeg jobbet deltid i Norgeshus (1 dag  i uka + ferier) tok jeg fatt på en toårig master i Eiendomsutvikling og -forvaltning ved NTNU, og våren 2013 fikk jeg fast jobb her ved Planavdelingen med tittelen «sivilingeniør med gruppelederansvar for Plangruppa». 
  - Dette var veien jeg valgte, men for å bli arealplanlegger kan man også ha geografi-/samfunnsfagsbakgrunn eller ingeniør-/arkitektbakgrunn. Det finnes også rene utdanningsløp for arealplanleggere. Arbeidsoppgavene til en arealplanlegger er mange og varierte, så en bred bakgrunn er absolutt en fordel. 


  Planavdelingen er i mål – hva nå? 

  - Det som er styrken her hos Norgeshus er samlokaliseringen av alle avdelingene. I tillegg til ingeniør- og arkitektavdelingen har vi også en egen markedsavdeling litt lenger ned i gangen. De kan ta over våre allerede detaljerte situasjonskart og utarbeide enda mer detaljerte illustrasjoner av området ved bl.a. å sette inn de boligene som våre arkitekter har utarbeidet. Det å kunne følge denne prosessen fra a til å er noe av det jeg liker aller best ved å jobbe hos Norgeshus. For når jeg sitter i det første møtet med kunden, vet jeg at jeg et år eller to senere kan sette meg ned og se på hva jeg har vært med på å utvikle. 


  Nå kan også du bli en del av Norgeshus

  Oppdragsmengden øker ved arkitekt- og ingeniørkontoret på Melhus, så nå er de på utkikk etter flere folk. Det er allerede ansatt flere arkitekter, men de trenger ytterligere tre ansatte. Om du er byggingeniør, arealplanlegger eller VVA-ingeniør er det kasnkje akkurat deg vi leter etter! Klikk deg inn HER  for å lese mer. 

  Del
  Se mer

  Nora - fra lærling til tømrer i Norgeshus

  Håvard Qvenild

  Kategorier

   Nora (20) har nylig gjort seg ferdig med lærlingetida hos Norgeshus Kjell Høyland i Kvinnherad i Hordaland, og er nå fast ansatt som tømrer i samme firma. Hun er opprinnelig fra Skånevik, eller Sunnhordalands perle som hun selv sier, men flyttet til Kvinnherad da hun fikk lærlingeplass der.

   For tiden er hun å se i en av reklamevideoene som Norgeshus i disse dager kjører i rekrutteringskampanjen #LivetiNorgeshus, som skal få flere dyktige folk til kjeden. Etter bare to uker er videoen av Nora sett over 3000 ganger. - At vi valgte Nora som en av ambassadørene i denne kampanjen var ikke en tilfeldighet. Hun er et godt eksempel på den type folk vi er ute etter. sier Øyvind Eidem, markedssjef i Norgeshus.

   Hammer og spiker - eller sure gymsko?
   1. mars er en viktig dato for landets 10.klassinger. På dette tidspunkt skal alle ha bestemt seg for hvilken studieretning de ønsker å ta fatt på i den videregående opplæringa. Dette er det første selvvalgte steget inn mot arbeidslivet, og for mange er dette et vanskelig valg. For Nora sin del falt valget på bygg og anlegg.
   - Hva var bakgrunnen for at du søkte deg inn på bygg og anlegg, var det et lett valg å ta? - Da søknadsfristen nærmet seg, var jeg usikker på om jeg skulle velge idrett eller bygg og anlegg. Men etter at jeg hadde vært på utplassering hos en onkel som var tømrer, ble jeg overbevist om at bygg og anlegg var det riktige for meg. Jeg må også innrømme at jeg var litt lei av «vanlig» skole etter 10 år, og at tre nye år på skolebenken ikke fristet så mye. Jeg kjente på at jeg var motivert for å komme meg ut i arbeidslivet, og da var 2 år med yrkesfag med påfølgende lærlingperiode det som fristet aller mest. 

    

   Etter regn kommer sol


   - I videoen av deg på FB jobber du i strålende solskinn i flotte omgivelser, og da er det jo fristende å spørre om hvordan det er å gå på jobb når sola gjemmer seg bak tunge regnskyer, vinden uler og temperaturen ligger faretruende nær frysepunktet. - Jeg må jo svare ærlig at det er noe tyngre å komme seg ut de dagene det er drittvær, men når en først har kommet i gang, så går det greit. Men så får vi igjen for det på fine sommerdager da. Det er ingen ting som slår utendørs arbeid i godvær! Men det er jo også ganske tøft å overvinne kulde og regn når værgudene ikke spiller på lag!


   Høyt og lavt


   - Som tømrer har du mange varierte arbeidsoppgaver, stemmer ikke det? – Jo, som lærling er det føringer på hva du skal igjennom før du kan ta fagbrev/svennebrev, så jeg har fått vært med på mye forskjellig. I det siste har jeg lagt mye skifertak, en jobb som krever presisjon og et øye for det estetiske. Skifertak er jo nesten som et stort puslespill. Og så kan du selvfølgelig ikke ha høydeskrekk, for som tømrer må du jobbe både høyt og lavt. I det ene øyeblikket kryper du rundt på knærne og legger gulv, mens du i det neste balanserer på toppen av et stillas. Arbeidsgiveren min har vært flink til å gi meg varierte arbeidsoppgaver så jeg har lært utrolig mye på de årene jeg har vært ansatt.»

    

   Sjefens kvarter

   Da jeg tok kontakt med Kjell Høyland, daglig leder i NH KH for å høre om han hadde noe å si om Nora som ansatt, møtte jeg en svært så engasjert sjef. - Jeg har fått så mange positive tilbakemeldinger fra folk som har sett videoen av Nora. Pressen har også vært på tråden, så nå er det skrevet om henne både i lokalavisa og i fagbladet Byggmesteren! Og det skulle bare mangle, for hun er en meget dyktig tømrer som jeg er svært fornøyd med å ha som ansatt. Hun har mange sterke sider, men skal jeg trekke frem en ting, så er det at hun virkelig legger sjela si i det hun gjør.
   - For å kunne bli ferdig utdannet tømrer må alle gjennom to år som lærling, men det er ikke alle bedrifter som åpner opp for å ta imot lærlinger. Hvorfor har dere valgt å gjøre det? - I vår bedrift ser vi viktigheten av å ansette lærlinger, det er tross alt neste generasjon tømrere vi har med å gjøre. Byggenæringa trenger flere dyktige folk så vi legger ned mye arbeid for å kunne gi dem en faglig og solid opplæring. Og om vi er tilfredse med jobben de gjør, så kan de få tilbud om fast jobb når lærlingetida er over.

    

   Elle melle – eller?

   - Når vi skal ta inn lærlinger, så er dette ungdommer vi har «prøvd» en stund. Vi tar inn elever til utplassering og sommerjobber slik at vi får se hva de er gode for. Gjennom en slik prosess vet vi at vi får det vi vil ha, nemlig de beste folka. - Er det noe spesielt dere ser etter hos kandidatene som er innom? - For oss er punktlighet viktig. I tillegg må de selvfølgelig være nysgjerrige og vise interesse for å stadig lære noe nytt.
   - Om du skal reklamere for tømreryrket for 10.klassingene som nå snart skal velge studieretning, hva er det du vil trekke frem som det mest positive?

   - Som tømrer vil du få en variert og aktiv hverdag. Du kan få muligheten til å bygge hus og hytter, drive rehabilitering og restaurering, være med på planlegging og jobbe i team, for å nevne noe. Og masse frisk luft, det er også noe jeg liker ved yrket.

   Inntrykket vi sitter igjen med etter å ha blitt bedre kjent med Nora, er at hun har funnet sin plass i yrkeslivet og at hun stortrives i jobben som tømrer i den voksende Norgeshuskjeden.

   Norgeshus satser på lærlinger, og kan tilby varierte og lærerike arbeidsdager i et godt arbeidsmiljø. Om DU synes dette høres spennende ut, vil vi gjerne høre fra deg!
   Les mer om #LivetiNorgeshus

   Del
   Se mer

   Hvordan er livet i Norgeshus?

   Møt May Siri Bones, som siden 2004 har jobbet som arkitekt ved Hovedkontoret på Melhus. Egentlig hadde hun tenkt at hun skulle bli farmasøyt, men deltok likevel på introuka på arkitektstudiet – og da var det gjort!
   Hun oppdaget nemlig at arbeidsoppgavene til en arkitekt var en salig blanding av alt hun likte å holde på med. Så fremtiden som farmasøyt ble skrinlagt, nå skulle hun bli arkitekt! 
   Etter flere år på skolebenken gikk hun ut som Sivilarkitekt med Master i arkitektur fra NTNU. Tilfeldigheter gjorde at hun en sommer fikk stilling som ferievikar hos Norgeshus, og inntrykket hun gav må ha vært bra, for det tok ikke lang tid før hun fikk tilbud om fast jobb på Melhus.

   Hagbart & Mina

   For tiden er hun travelt opptatt med ferdigstillelse av flere boligrelaterte prosjekter, men hun husker godt sitt første prosjekt hun fikk tildelt som nyutdannet arkitekt. Oppdraget gikk ut på at hun skulle tegne et kombinert nærings- og boligbygg under navnet «Hagbart & Mina» i hovedgata på Tynset. For et par år siden var hun tilbake på Tynset og fikk se igjen bygget hun hadde tegnet. - Det er alltid artig å se igjen boliger jeg har tegnet, men dette skiller seg litt ekstra ut siden det var min debut som arkitekt.  

    

   Et oppdrag utenom det vanlige

   Når jeg spør henne om hva som har vært det mest spennende prosjektet hun har jobbet med, kommer svaret kjapt: «Barnehjemmet i Kenya! Et prosjekt noe utenom det vanlige, for å si det mildt.» En venneforening som hadde samlet inn penger og midler for å bygge et nytt og bedre barnehjem i byen Taveta i Kenya tok de kontakt med Norgeshus med forespørsel om å tegne bygget. Og med May Siri i føringen begynte prosjekt "Barnehjem". «Når du skal tegne et bygg som skal bygges i Kenya, er det en del andre faktorer å ta stilling til, høye temperaturer kombinert med ekstrem soloppvarming er det jo ikke så ofte vi trenger å tenke på her hjemme.»

   Første uka i oktober reiste May Siri ned til Taveta sammen med representanter fra venneforeninga. Og i løpet av tre hektiske dager ble prosjektet bearbeidet. På siste dag av oppholdet ble prosjektet høytidelig presentert for Guvernøren i byen. «En opplevelse jeg aldri kommer til å glemme,» sier hun lattermildt. «Det var en slik høytid over det hele som fikk det til å minne om en scene fra en eller annen regjeringssal.»

   En dag på jobben

   Til daglig er May Siri en del av bransjens største og mest komplette ingeniør- og arkitektkontor. Her jobber det 35 personer fordelt på fagfeltene plan, arkitekt, RIB og husbyggingsteknikk. På spørsmål om hvordan hun har det som ansatt hos Norgeshus trenger jeg ikke å vente lenge på svar: «Helt topp! Noe av det beste med å jobbe hos Norgeshus er det store spennet i arbeidsoppgaver, kollegene mine og muligheten til å delta fullt ut i prosjektene.»

   Hvem passer til en jobb i Norgeshus?  

   «Jeg mener det er viktig å ha en filosofi om at «dette prosjektet er bra, men det kan gjøres bedre». Vi på arkitekt jobber tett sammen og pusher hverandre hele tiden til å tenke nytt og annerledes for å finne nye og smartere løsninger på det vi jobber med. I løpet av mine 12 år som arkitekt har det skjedd mye på husfronten. Et godt eksempel er at det var ingen som ville ha flate tak før i 2010. Nå er det gjerne vi som foreslår løsninger med saltak der vi mener det er bedre for prosjektet."  

    

   I neste blogginnlegg får du møte Nora Johansson Solberg som er tømrer hos Norgeshus Byggfirma Kjell Høyland. Klikk deg inn på denne Facebookvideoen for å bli bedre kjent med henne. Les mer om Livet i Norgeshus her. 

   Del
   Se mer

   Vi bygger drømmehuset - del 2

   Husdrømmen vår er nå virkelig på vei til å bli en realitet. I slutten av mai i år begynte Norgeshusforhandleren Oppdal Bygg å sette opp Nupen-huset vårt. Et hus vi i samarbeid med arkitektene til Norgeshus hadde fått skreddersydd ut ifra våre ønsker og behov. Som jeg nevnte i forrige innlegg (legge inn link til innlegget?), så ble huset laget i ferdige element i en produksjonshall tidligere i år. Så når dagen for byggestart endelig kom tok det bare noen timer før det faktisk sto et hus der. Da vi dro på jobb den dagen var det bare betongplata som var på tomta, og når vi kjørte innom etter jobb sto det et halvt hus der! Ganske fantastisk, ikke sant?

    

   De neste dagene gikk ting veldig fort, og bare i løpet av et par dager var alle veggene på plass og vi kunne faktisk se hvordan huset vårt ble. Så kom det noen dager med det jeg kaller “usynlig” arbeid; arbeid som er veldig viktig å få gjort, men som ikke nødvendigvis er så enkelt å se for oss som ikke er håndverkere. Man blir jo veldig nysgjerrige i en sånn prosess, så vi var innom huset opp til flere dager daglig bare for å se. Det var jo nesten uvirkelig at huset som vi hadde drømt om så lenge faktisk var på vei opp.

    

   Utover sommeren gikk ting slag i slag. Innerveggene ble reist både oppe og nede slik at de kunne legge etasjeskillet og etterhvert taket. Må si vi var heldige med sommeren, og glade på snekkerne sine vegne over at det var sol og minimalt med regn mens de holdt på, ihvertfall før huset var tett. Regnværet kom heldigvis ikke før uti august og da var taket på og huset tett for lengst ;-)

    

   Når man bygger hus kan det dukke opp uforutsette utfordringer - det er noe de fleste som har bygget hus har erfart. Heldigvis har det bare vært småting hos oss, og vi har blitt informert fra første stund og fått være med å finne den beste løsningen sammen med fagfolkene. Det å bli inkludert i små og store steg i prosessen er noe vi har satt stor pris på. I stedet for å bare bestemme detaljer (for eksempel hvilken høyde uttaket til sentralstøvsugeren skal være), har byggeleder spurt oss og tatt oss med på befaringer der vi har fått se alternativene og fått velge det vi synes ble best (selvsagt med gode råd og anbefalinger fra de som faktisk kan det). Det er vi veldig glade for!

    

   Siden vi valgte å bygge hus akkurat på denne tiden av året, kom jo fellesferien midt i prosessen. I stedet for å bli stresset for at alt sto på stedet hvil i tre uker, snudde vi det om til noe positivt. Vi hadde jo selv ferie, så hvorfor ikke bare gjøre seg ferdig med beising av hus allerede nå? Så mens snekkerne hadde ferie, beiset vi for harde livet. Og det føles så godt å fått gjort unna mesteparten av den jobben nå, så slipper vi å gjøre det den dagen huset er helt ferdigstilt og vi aller helst vil slappe av og nyte tiden i nytt hus. Så det er et tips til dere som er i samme situasjon - beis så fort dere har mulighet!

    

   Som dere ser på bildene er nå alle rommene ferdig inndelt og ytterveggene og taket har fått på seg plastikk og blitt lektet ut. Nå holder elektrikere og rørleggere på inne med å legge opp rør og litt sånn forskjellig (som jeg egentlig ikke har peiling nå), mens snekkerne holder på med siste finish på fasaden. Når elektrikerne og rørleggerne er ferdige inne er det klart for å begynne å isolere og kle vegger, tak og etterhvert gulv. Det blir spennende og jeg håper dere vil følge med videre i prosessen. Det kan dere gjøre på www.irdecor.no/blogg og på Instagram @i.rdecor.no

    

   Helt til slutt har jeg noen tips til dere som velger et kataloghus, men som ønsker å endre litt på fasaden for å få det litt mer moderne - og unikt! Vi har selv valgt hustypen Nupen, men har gjort små og store endringer for å få huset litt mer særegent:

    

   Velg en blanding av stående og liggende panelretning, det gjør fasaden mer interessant og skaper et moderne uttrykk. Vi har partier med ulik panelretning rundt hele huset.
   Velg noe annet enn de klassiske hvite vinduskarmene. Hva med mørk grå som vi har, eller helt svart?
   Er det mulig, trekk noen av vinduene helt fra gulv til tak (egner seg kanskje best på oppholdsrom). Det gir en veldig pen fasade og samtidig gir det masse lys inne. Og hvem vil vel ikke ha godt med dagslys?
   Velg beis fremfor heldekkende maling. Jeg synes det passer veldig godt til moderne hus, og nå som tre er det “hotteste” materialet er det fint å kunne se treverket gjennom fargen. Vi har valgt fargen “Jernvitrol” på huset og er veldig fornøyd med både fargen og at den gir det moderne uttrykket vi ønsket.
   Bruk spiler som rekkverk på balkong og veranda. Trenger jeg egentlig å si mer? Spiler er utrolig lekkert og det er en detalj som kan friske opp selv de mest kjedelige fasader.

   Del
   Se mer

   Peisovn fra Nordpeis - mer enn en varmekilde

   Me by Nordpeis – design på internasjonalt nivå

   Nordpeis har tenkt utenfor boksen og designet en rund peisovn som står frem som et vakkert smykke mot det rene nordiske interiøret. Produktserien har fått navnet Me by Nordpeis og består av 7 runde peisovner som alle skiller seg tydelig ut fra de mer tradisjonelle peisovnene. De som skiller seg mest ut er den takhengte peisovnen Me Ceiling, Me Wall som er en vegghengt løsning og sist men ikke minst Me Glass som er den første på markedet med en base i glass. Så om du er på utkikk etter en peisovn som skiller seg ut bør du ta en nærmere kikk på Me by Nordpeis.

   «Designprosessen startet faktisk med inspirasjon fra den runde formen på ventilasjonssystemet på et treningssenter, og vi spant videre på ideen til et rundt brennkammer» Ingvild Wasbotten Mørk - produktdesigner i Nordpeis

    

   Det kan også nevnes at Halvor Bakke, kjent fra TV-serien Eventyrlig oppussing, er ambassadør for Me by Nordpeis. I flere av programmene er det varianter av denne peisovnen han har valgt. Han mener at det er et internasjonalt designpreg over denne runde nyheten fra Nordpeis. «Dette er peiskos og design som er laget for å vare.»

    

   Nordpeis Box - kun fantasien setter grenser

   Norpeis Box er en kombinasjon av varmekilde og hyllesystem. Her kan du slippe kreativiteten løs og sette sammen det ildstedet du alltid har ønsket deg med moduler som oppfyller de tekniske og estetiske krav til et spennende ildsted. Først velger du farge og innsats, så er det bare å velge og vrake mellom moduler som du selv enkelt setter sammen til å passe ditt rom.

   Del
   Se mer

   Vi bygger drømmehuset – del 1

   Det som startet som en drøm, ble gjort om til planer sommeren 2017. Det var da vi bestemte oss for at tiden var inne for å planlegge drømmehuset og sette i gang prosessen med å få det bygd. Som lidenskapelig opptatt av interiør, arkitektur og design hadde jeg allerede en klar idé i hodet om hvordan drømmehuset så ut, utfordringen var bare å få det til å gå overens med budsjettet vårt. Det viste seg å ikke bli noe problem i det hele tatt.

    

   Vi startet hele prosessen med å skissere hvordan huset skulle se ut; både fasade og planløsning. Enkelte ting var vi helt bestemt på, sånn som vaskerom med egen inngang, åpen kjøkkenløsning tilknyttet spisestue og stue, hovedsoverom med eget walk-in-closet og en egen tv-stue. Ellers var vi åpne for løsninger til de andre rommene og planløsningen generelt.

    

   Helt i startfasen brukte vi mye tid på å lete etter noe som matchet våre preferanser blant alle husleverandørene på nett. Vi fant ingen hus som passet 100 %, men vi fikk fort øynene opp for Norgeshus – rett og slett på grunn av fleksibiliteten, alle valgmulighetene og gode priser. Når vi begynte å forhøre oss litt i bygda ble vi også anbefalt Norgeshus og det lokale tømrerfirmaet Oppdal Bygg. Basert på dette bestemte vi oss for å bygge med Norgeshus allerede før vi hadde pratet med de.

    

   Vi ble ikke noe mindre positive etter første møtet med Norgeshus heller. Vi hadde da et helt uforpliktende møte der vi viste frem en skisse av drømmehuset og delte våre ønsker rundt innhold og planløsning. Vi fikk klarsignal med en gang om at dette lot seg gjøre. Hustypen Nupen hadde riktig grunnflate ut ifra våre ønsker, og fasade og planløsningen kunne vi få akkurat som vi ville. Det tok ikke mange ukene før vi fikk de første tegningene, der arkitektene hadde tegnet om Nupen-huset til å ligne akkurat vårt drømmehus. Selv om tegningene var tilpasset våre ønsker, ble det litt annerledes å se de på ark. Da så vi blant annet at vi ønsket å fjerne et vindu og ta vekk en vegg. Vi ga tilbakemelding på det, og arkitektene i Norgeshus lagde nye, oppdaterte tegninger med en gang. Å gjøre endringer på tegningene var helt uproblematisk, og arkitektene endret gladelig helt til vi var 100 % fornøyd. Vi følte at både Norgeshus og det lokale byggefirmaet gjorde alt for at vi skulle få vårt drømmehus. De var alltid tilgjengelige, kom med gode ideer og innspill, og ikke minst lyttet de til oss og forsto vårt behov og våre ønsker. Vi fikk fort tillit til de, og var aldri i tvil på om vi skulle gå for Norgeshus eller ikke. Det var helt klart riktig for oss som ønsket å være med å ”designe” huset selv, men som likevel hadde et stramt budsjett. Vi får på en måte arkitekttegnet hus, uten at det koster oss noe mer enn det ville gjort om vi gikk for et standardhus.

    

   Først når vi var 100 % fornøyd med tegningene begynte vi med det som andre kanskje starter med – å finne tomt! For oss var altså selve huset det viktigste, og beliggenheten kom på en god andreplass blant våre prioriteringer. Vi fant til slutt en stor og flat tomt i et fint, rolig og nyetablert nabolag, ganske nærme Oppdal sentrum. I desember 2017 kjøpte vi tomta, og ga klarsignal til Norgeshus og det lokale byggefirmaet om at vi ønsket å begynne husbygginga våren 2018.

    

   På nyåret signerte vi kontrakten med Norgeshus, og begynte jobben med å hente inn anbud på graving, betongarbeid osv. Etter påsken 2018 begynte lokale grunnarbeidere med tomta, og nå i dag står alt klart til huset kommer i ferdige elementer 22.mai. Vi hører rykter om at det bare tar et par dager fra de begynner til det står et ordentlig hus der, så vi gleder oss utrolig masse til å se!

   Dere kan følge vår byggeprosess fra start til slutt på www.irdecor.no/blogg og på Instagram @i.rdecor

   Del
   Se mer

   5 gode grunner til å velge solskjerming før du begynner å bygge.

   For mange er solskjerming til nye hus noe man tenker på først etter å ha «bodd seg til» det første året. Det er mye å spare på å planlegge solskjerming allerede før husbyggingen starter. Her kan du lese fem gode grunner til nettopp det!

   1. Alle elsker dagslys, men ingen liker å bli blendet
   De aller fleste hus som bygges i dag bygges for å slippe inn så mye naturlig lys som mulig. Store vindusflater plasseres gjerne mot oppholdsrom som stue og kjøkken, slik at man kan nyte både storslått utsikt og kjenne kvaliteten dagslys gir i rom man oppholder seg mye i. Men hvis disse rommene er vendt mot sør, kan direkte solinnstråling faktisk ødelegge mye av komforten de store vinduene gir gjennom store deler av dagen. Med riktig løsning for utvendig solskjerming kan man stoppe både uønsket varme og sjenanse fra solstråler, samtidig som man tar vare på dagslyset.

   2. God solskjerming reduserer innsyn
   Selv på de fineste boligtomtene må man ofte tåle noen kompromisser. Kanskje har man flott og usjenert utsikt på en kant, mens man er utsatt for innsyn på den andre siden. Velger du NorDan Screens får du mer enn bare effektiv solskjerming. Siden solskjermingen består av en perforert duk, er den også veldig egnet til å hindre innsyn. Det betyr at du kan leve det livet du vil innendørs, uten å bekymre deg for at nysgjerrige på utsiden ser inn.

   3. Du sparer kostnader til nedkjøling av huset
   Solen er en kraftig energikilde, men det er ikke alltid solvarmen er like ønsket når man er inne. Har man store vinduer, gjerne vendt mot sør, som slipper inn solvarme hele dagen, vil det kunne bli veldig varmt og ubehagelig å oppholde seg innendørs. For mange vil man bruke strøm til å kjøle ned boligen, men da er man like langt. NorDan Screens stopper inntil 90 % av solvarmen før den kommer inn i huset, og kan styres til å automatisk aktiveres eller deaktiveres i takt med solens bevegelser.

   4. Du slipper å gjøre endringer på fasaden
   Selv om det finnes mange gode løsninger for ettermontering av solskjerming, har de alle en ting til felles: De vil aldri klare å skjule at de er ettermontert. Med løsninger som leveres ferdig montert på vinduene, slipper du sjenerende elementer på fasaden. Dessuten unngår du at det tas hull i vind- og dampsperre for ledninger etter at veggen er montert. Resultatet er en solskjerming som gjør jobben når den skal, og er nærmest usynlig når du heller ønsker det.

   5. Solskjermingen kan bli en del av det smarte hjemmet
   Alle snakker om smarte hus, men gode løsninger krever ofte grundig planlegging. Screens lar deg velge mellom å styre solskjermingen med fjernkontroll, veggbrytere eller en app på telefonen din – eller du kan la sol- og vindsensorer selv bestemme når behovet for solskjerming er til stede. Du kan også få Screens levert helt uten styringssystemer, hvis du eller en elektriker ønsker å koble opp skreddersydde systemer. Slik får du nøyaktig den løsningen som passer deg og ditt drømmehjem best!

   Del
   Se mer

   Hvilken farge gjelder i år?

   Hvert år kårer forskjellige aktører sin årets farge, og i 2018 er både blått, gult, grårosa og lilla blitt utropt som viktige trender. Les mer om de ulike valgene, og hvorfor de er så forskjellige:

   Fargerike
   Dagny Fargestudio
   Nordsjø
   Pantone
   Jotun

   Del
   Se mer