x

Inspirasjon

Kategorier:

Bygg hus med utleieenhet.

Utleie i egen bolig er skattefritt, hvis du selv bor i mer enn halve utleieverdien av arealet. Har dere mulighet for å bygge med utleie, kan det være en svært lønnsom løsning.

Å legge til rette for utleie i en del av boligen kan være en veldig god investering når du bygger nytt hus. Det gir gode leieinntekter og øker boligens verdi. Slik skattereglene er i dag, vil leieinntektene fra utleiedelen i de fleste tilfeller være skattefrie. Bankene legger som regel leieinntektene til grunn sammen med annen inntekt når de beregner hvor mye du kan låne, og for enkelte kan leieinntekten i seg selv være avgjørende for om man får finansiering. For andre kan det være praktisk å ha en leilighet som kan brukes av barn eller besteforeldre.

Vi tilpasser boligen
Hustypene Delta, Granli, Gods  og Syklus  har egne utleieenheter, men har du falt for et av de andre husene vil arkitektene våre kunne omtegne og se på mulighetene for å utvide boligen med utleiedel. 

Det er viktig å tenke på utleiedelens plassering i boligen, slik at den ikke blir til hinder for at du som huseier kan bruke eiendommen slik du ønsker. Det kan for eksempel være lurt å se på hvor man plasserer inngangsparti, uteområde og parkering, og sørge for at man skaper en løsning der boligen fungerer som to separate enheter. For skrånende tomter er det hensiktsmessig å etablere utleie i sokkeletasjen, mens på flate tomter kan man enten løse dette ved å plassere utleiedelen på bakkeplan eller kanskje i en 2. etasje over garasjen.

Sammen med våre forhandlere vil vi gjøre vårt beste for å skape den optimale løsningen for din bolig, slik at du får et hus som inneholder det du ønsker – et hjem som det er godt å bo i. 

Del
Se mer

Hva koster et nytt hus?

De mest stilte spørsmålene fra kundene våre er spørsmål om pris - og hva som inngår i prisen. I prislista vår får du nå oppgitt pris på en komplett, ferdig bolig som er innflyttingsklar - og ikke et hus som kun er «klart til maling».

Her er en kort forklaring:

1. Husene fra Norgeshus leveres altså «innflyttingsklare» og ikke «klar til maling», som de fleste av konkurrentene våre leverer. Det betyr at boligene fra Norgeshus kan få en høyere pris i prislista dersom du sammenligner en bolig fra oss med en tilnærmet lik bolig fra en av konkurrentene våre.

2. Forskjellen på «innflyttingsklar» og «klar til maling» er at med et hus som er «klar til maling» må du påregne ekstra kostnader til alt innvendig arbeid på gulv, vegger og tak, mens i innflyttingsklare boliger er alle overflater innvendig og utvendig ferdig behandlet. Dessuten er også grunnmuren medregnet i prisen. 
Det vil si:
- Veggene i alle rom er ferdige, med malte plater eller gips som er ferdig sparklet og malt
- Gulvene er lagt med parkett eller flis
- Innvendige tak er ferdig malt (plater, evt. panel)
- Komplett kjøkkeninnredning
- Ferdig innredet bad med vegghengt toalett
- Lysutstyr og varmeovner er inkludert
- Den utvendige kledningen leveres ferdig grunnet
- Terrasser på bakkenivå leveres ferdig der dette er inntegnet
- Grunnmuren er medregnet. Grunnarbeid, som graving og evt. sprenging er ikke medtatt i prisen da dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

For å få en komplett leveransebeskrivelse må du kontakte lokal forhandler. Leveranse kan avvike noe fra beskrivelsene over.

3. Det er våre forhandlere som selger og bygger boliger. Om du har opprettet bruker på Min side kan du enkelt logge deg inn og få tilgang på priser på alle våre boliger fra husboka. Her vil du også finne kontaktinformasjon til din nærmeste Norgeshusforhandler som kan hjelpe deg med å utforme boligen slik at den passer dine ønsker og behov. 

De aller fleste gjør endringer og tilpasser boligen til tomt og egne behov – det er ikke så dyrt som mange tror! Be om et tilbud fra forhandleren din.

Del
Se mer

Finn din egen stil

Alle boligprosjekter starter med en drøm, og det er denne drømmen som skal føre byggeprosjektet ditt fra begynnelse til slutt. Men hvordan finner du ut hva du egentlig liker – den perfekte planløsningen, lys, farger, materialer og detaljer som du og din familie vil trives i, lenge etter at den siste nye mote er forbi. 

Tv-programmer om livsstil, innredning og oppussing, pluss bloggere og instagrammere som overøser oss med bilder av de siste trendene, påvirker våre meninger om hvordan en bolig skal se ut. Tilgangen på inspirasjon er enorm, og variasjonen av stiler spenner fra romantiske småbruk på landet til en funky loftsleilighet i byen. Alt dette kan gi oss mange gode ideer, men det kan også dra oss i mange ulike retninger og gjøre at det kan bli litt utfordrende å finne ut hva en selv egentlig liker og vil bli fornøyd med over tid.

Det kan derfor være lurt å lage en bolig-scrapbook eller en moodboard. Den kan bli en fantastisk guide for både deg selv, arkitekten og byggmesteren - og vil gi svært verdifull informasjon om hvilken løsning, stil og stemning du ønsker i boligen. Slik går du frem:

1.     Lag scrapbooken på pc’en eller i en bok - formen er ikke så viktig, så lenge du har et sted hvor du samler trådene og gir ideene grobunn; ideer til planløsning, fasade, belysning, materialer, innredning, mm. 

2.     Skriv ned ønsker og ideer, selv om de virker urealistiske eller uoppnåelige.

3.     Hent inspirasjon fra mange forskjellige kilder; hus du har besøkt eller sett, teater, film og utstillinger, ta vare på fargekoder og andre materialprøver, klipp ut bilder fra bøker, magasiner og brosjyrer og hent ideer fra pinterest, instagrammere og bloggere.

4.     Ideene behøver ikke nødvendigvis hentes fra arkitektur eller interiør, men også fra hage og natur, reiser, mote og livsstil. Alt dette vil gi et bilde av hva du liker.

5.     Her har ekspertene satt sammen noen moodboards som kan gi deg hjelp på veien:
http://bo-bedre.no/innredning/slik-mikser-du-materialer-i-fire-populare-stiler

http://boligpluss.no/ideer/innrammede-ideer-lag-et-inspirerende-moodboard 

Ta med scrapbooken i ditt første møte med arkitekten og byggmesteren!

Del
Se mer

Romantikk i hagen

Sølvi og Torleiv Kleiva Ugland hadde et lite ubenyttet hjørne av tomten. Her ønsket de et lite gjestehus/anneks.

Sølvi hadde med seg en skisse av et romantisk inngangsparti med en liten trapp, et rekkverk, et rundt vindu over døra og to små vinduer på hver side til Norgeshus Kjell Gilje.

Huset skulle ha kjøkken, bad, soverom, stue, bod og hems. Og så måtte det ha en bra uteplass - og stå i stil til hovedhuset.

Frodig og feminint
Slik ble det. Og mer sjarmerende enn dette blir det ikke. Med datteren Elise sin hjelp er annekset smakfullt møblert og innredet. Blondegardiner og romantisk tapet står i kul kontrast til ei tøff, signalgul skuvseng. Utenfor er det like frodig som inne; her står blomster og busker tett itett både på terrassen og rundt inngangspartiet.

Mange muligheter
- Nå kan vi ta imot gjester som kan få trekke seg tilbake i fred og ro, og ordne seg selv. Elise har også fått sitt eget sted når hun er hjemme i helger og ferier, sier Sølvi.

I tillegg kan de leie ut huset til studenter eller sommergjester, dersom de skulle ønske det.

En søt liten rødmalt hytteidyll med smårutete vinduer.

Del
Se mer

Høyt under taket

Sjekk snø- og vindforhold før du bygger fjellhytte, dette er spesielt viktig med tanke på plassering av inngangsparti. Det er ikke kjekt å komme frem til innesnødd ytterdør på fredagskveldene. Sørg for at inngangen plasseres der snøen som regel ikke «legger seg».

Masse plass, lys, luft, privatliv, ly og luksus og ei velfungerende familiehytte. Alt dette og mye mer har familien Øglænd fått i hyttebygda Sirdal, hvor de har bygd sin egen drømmehytte. Med torvtak, mørkbeiset panel og rutete vinduer ligger den der - trofast mot den stolte, norske hyttetradisjonen.

Utsikt, og alt på ett plan var viktige kriterier da familien skulle bygge hytte. I tillegg ønsket de at den skulle utformes slik at de kunne tilpasse bruken til antall gjester som var på hytta samtidig.

Storslagent på ett plan
Da de kom over den flotte utsiktstomta i Sirdal fant de raskt ut at dette var mulig å oppnå; tomta var på 1 mål og såpass stor at de kunne bygge ei romslig hytte på ett plan. Utsikten var upåklagelig.

Resultatet har blitt ei storslagen hytte med fire soverom, to bad, to stuer, kjøkken, badstue, vaskerom og hems. - Vi ønsket oss åpne volumer, sier Arvid. Derfor er det minst mulig oppdeling. Det store allrommet har både stue, spisestue og kjøkken, og rommet nyter godt av den store takhøyden. Rommet oppleves ekstra stort og luftig.

Øglænd er daglig leder i Norgeshus Forus, og har utviklet og bygd mange hytter for kunder i området. Med sin lange erfaring som hyttebygger hadde han klare formeninger om hvordan familiens egen hytte skulle være. Kona Heidi Elin har vært svært delaktig i både utforming og innredning.

Praktisk inndeling
De ville ha en den innredet med 3 soverom og bad i egen fløy for gjestene. - Det gir både oss og gjestene privatliv, og i tillegg er det en praktisk løsning med tanke på oppvarming. Kun vår egen «private» del blir varmet opp når vi er her alene, sier Arvid. 

Ved inngangspartiet ligger vaskerommet og et ekstra toalett. Dette er svært praktisk, synes han. - Når vi kommer utenfra kan vi gå rett inn uten å måtte ta av alt av klær og sko.

Badstuas plassering er også nøye gjennomtenkt. Den ligger i front og har vindu mot fjellheimen. - Det er helt fantastisk å kunne sitte i badstua å nyte utsikten.

De viktige uterommene  
Hyttas utforming skaper også fine uterom. – Livet på hytta leves ofte ute, sier hytteeierne. Jacuzzien som ligger rett utenfor hytteveggen blir flittig brukt. Utgangen til jacuzzien og en utedusj ligger like ved badstua – på den måten slipper vi å gå gjennom hele hytta for og komme ut.

Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.
Det er terrasser så og si rundt hele hytta. En overbygd terrasse har fått en liten pergola med glass – og når bålpanna fyres opp er det alt som skal til for å gi ekstra varme på ruskete dager. Antall utedager økes betraktelig med disse enkle grepene.

Uterommene oppfordrer til samvær utendørs året rundt.

Delikat, gjennomført stil
Hyttas innredning er holdt i en dempet fargeskala. Grått i flere nyanser med innslag av bruntoner går igjen på både møbler, gardiner gulv og vegger. Den gjennomgående fargebruken binder rommene sammen og skaper en lun og harmonisk atmosfære.

Åpenheten og høyden under taket gir rommet volum.

Alle soverommene har plassbygde senger med skuff i bunn. I tillegg er det gode kommoder på alle rom. Dette er praktisk for både besøkende og fastboende. Medbrakte klær og utstyr plasseres i skuffene, og bager og sekker kan frigjøres til dagsturen.

Materialene på gulvene er tilpasset bruken, og er robuste der det er nødvendig. I taket i oppholdsrommet er det spilehimling. - Dette gir en fantastisk akustikk, og var et klart førstevalg siden rommet har stor takhøyde og åpen løsning.
Her er det godt å være, sier Heidi Elin og Arvid Øglænd.

Del
Se mer

På hytta leves livet ofte ute

Enten det er sommer eller vinter - om du har sjø- eller fjellhytte - uteplassen er viktig. Og det kan være smart å planlegge uteplassen samtidig som man bygger hytta. Men mange ønsker også å bruke hytta ei stund før de lager uteplassene.

Det er flere faktorer som spiller inn når man skla planlegge uteområdet:
- Hvordan er værforholdene?
- Hvor kommer vinden fra?
- Hvor er utsikten?
- Hvor er du mest skjermet fra nabohytter og forbipasserende turgåere?
- Skal du lage mat ute?
- Hvor er det fint å sitte - når på dagen, og til hvilken årstid?

Utsikt vær og vind
Du falt kanskje for hyttetomta på grunn av den flotte utsikten? Da ønsker du sikkert at uteplassen skal ligge der det er best utsikt.

Tilpass terrassen til både hytta og terrenget rundt. I stedet for terrasser på stylter prøv heller å trappe den ned med terrenget. Trappetrinnene blir fine sitteplasser eller plasser for dekorative blomsterkrukker eller lyslykter. Arkitektene våre tilstreber å skape gode uterom samtidig som de utformer hyttene. Bygningskroppen kan danne gode skjermede uterom, gjerne overbygde, slik at man kan oppholde seg ute selv om det er litt ruskevær.

l Norge er det mye vær – både sommer og vinter – og langs den langstrakte kysten blåser det gjerne mye. En god levegg er derfor ofte nødvendig for å kunne kose seg ute.

Kanskje skal det være tak over deler av uterommet slik at dere kan sitte ute om det regner eller kommer noen snøfiller. Det er også praktisk at utemøblene kan stå beskyttet for vær og vind.

Hva skal uteplassen brukes til?
Har du en fin uteplass mot øst? Da blir sannsynligvis området et yndet sted for morgenkaffen. Innred med møbler hvor du kan dekke på til frokost og lunsj.

Skal du tilberede mat må et utekjøkken eller grill planlegges. Da bør dessuten kommunikasjonen mellom inne og ute være praktisk og grei. Døren ut til terrassen eller uteplassen bør gå ut fra oppholdsrommet, aller helst fra kjøkkenet.

Mange ønsker seg badestamp. Da er det greit med kort vei fra stampen til badet.

Skal det være en koseplass med peisbål eller bålpanne? Tenk da på vær- og vindforhold.

Bruk naturen
Utnytt utsikten, sol- og værforhold - og bruk terrenget og området rundt hytta til å skape en fin og velfungerende uteplass.
Forhandlerne våre er lokale eksperter og kan gi deg råd om spesielle forhold akkurat der du skal bygge. Arkitektene våre er eksperter på å utforme gode rom – både ute og inne.

Del
Se mer

Hva er forskjellen på BTA og P-rom?

Det finnes en del ord og forkortelser tilknyttet bolig. Vi gir en oversikt over noen av de mest brukte, som det kan være kjekt å vite hva betyr.

 

BTA

BTA står for bruttoareal. Det er boligens areal inkludert yttervegger.

 

BRA

BRA står for bruksareal, boligens innvendige areal. Her regnes arealet som er innenfor ytterveggene.

 

BYA

BYA står for bebygd areal og her medregnes alle bygninger og bygningsdeler som stikker mer enn 0,5 meter over bakken. Åpent overbygd areal inngår også her.

 

BOA

Erstattet med P-rom 1.1.08.

 

Primærrom (P-rom)

Oppholdsrom i boligen, som stue, soverom, bad, kjøkken og vaskerom er primærrom. Trapp mellom P-rom og trimrom, gjesteværelse/kontor etc. regnes også med.

 

Sekundærrom (S-rom)

Dette er uinnredede rom som boder, tekniske rom, garderobe, garasje og uinnredet kjeller/loft.

 

Energimerking

Energimerking er et miljøtiltak for å øke bevisstheten rundt energibruk i bolig. Målet er at flere boligeiere skal gjennomføre tiltak for å redusere energiforbruket. Energimerkingen består av karakterer fra A til G, der A er høyeste karakter. Eldre boliger har som regel lavere energimerking enn nyere boliger. Nye boliger får som regel karakteren C, mens lavenergiboliger får B og passivhus får A.

 

Festetomt

En festetomt er en tomt som er leid ut til en bruker av tomten. Det vil si at du som boligeier på festetomt eier boligen, men leier tomta. Grunneier av tomta kalles bortfester og den som leier fester. Som fester betaler man en årlig avgift for leie av tomt. Gjør deg kjent med festekontraktens innhold før du inngår avtale om å bygge eller kjøpe bolig på festet tomt.

 

Eierseksjon

Eierseksjon kan også bli kalt selveierleilighet og eiendomsleilighet. Det er betegnelse på en leilighet eller lokale der eieren har eksklusiv bruksrett av leiligheten/lokalet mens bygningen og fellesareal er i sameie mellom eierne.

 

Legalpant

Legalpant, lovbestemt pant, panterett som oppstår med hjemmel direkte i loven, uten at det behøves noen avtale mellom partene eller noen beslutning av offentlig myndighet. Kommunale avgifter som avfallsgebyr, feieavgifter og vann- og kloakkavgift er eksempler på legalpant.

Del
Se mer

12 ting du bør tenke på når du skal velge hus.

Et hjem skal romme et bredt spekter av aktiviteter; alt fra å sove, lage mat, leke og slappe av. Huset må derfor fungere godt på alle disse områdene. I tillegg må det være nok plass til alle eiendeler og utstyr som man har samlet sammen opp gjennom årene. Behovene endrer seg også med årene; og anvendelsen av rommene i boligen endres.

Her er noen tips: 
1. Hvordan ligger tomta i forhold til nord-sør? Sjekk hvor solen kommer på de ulike tidspunktene i løpet av dagen, og sørg for at boligen har vindusløsninger slik at dere får godt dagslys i oppholdsrommene. Tenk også på temperatur og inneklima i boligen; soverommene bør for eksempel ikke plasseres slik at de bader i sol absolutt hele dagen - det kan bli fryktelig varmt sommers tid. Solforholdene er dessuten avgjørende for hvor uteplassene bør ligge.

2. Sjekk vindforholdene på tomta. Har du ei tomt der det ofte blåser fra en retning, stiller det krav til uteplassen. Er området flatt og åpent og det blåser fra alle kanter, er det kanskje mest praktisk med et atriumshus.

3. Ta også hensyn til naboenes boliger når du velger hus og plassering av boligen. Unngå at naboens bolig skygger for egen uteplass store deler av dagen. Forsøk også i størst mulig grad å unngå innsyn fra nabohusene og fra gaten.

4. Har dere fantastisk utsikt fra tomta, bør dette selvfølgelig styre både plassering og planløsning.

5. Tomtas topografi er også en viktig faktor. Er tomta bratt, anbefaler vi et hus med sokkel. Andre hustyper blir ikke særlig pent, og dessuten kan det bli kostbart siden det vil kreve store mengder med fyllingsmasser.

6. Sjekk reguleringsbestemmelsene for tomta. De bestemmer blant annet størrelse (tomteutnyttelse), takvinkel og høyde på huset. Noen ganger gir de også føringer for stil eller uttrykk, for eksempel kan de sette begrensninger for materialvalg, farge og vindusløsninger. Dette gjelder spesielt i kulturlandskap.

7. Tenk grundig over hvordan dere lever i hverdagen. Hvilke rom bør prioriteres (størrelse), hvordan skal rommene ligge i forhold til hverandre (trafikk) og hva skal hvert enkelt rom brukes til (aktiviteter). Bruk litt tid på å sette opp en oversikt over absolutt alle rom og hvilke funksjoner de skal dekke. Og hvordan skal rommene plasseres? Skal soverommene være samlet i en del av boligen, hvordan skal barnas soverom ligge i forhold til foreldrenes? Er det mest praktisk med vaskerommet ved inngangspartiet eller ved soverommene? Hvor stor lagringsplass har vi behov for? Har noen i familien spesielle hobbyer som krever plass? Hva med gjesterom?

8. Liker dere åpne romløsninger eller trives dere best i rom som er adskilt til egne aktiviteter. Noen vil gjerne kunne lukke kjøkkendøren mens andre foretrekker en åpen løsning med spisebordet eller kjøkkenøya som en samlingsplass. Tenk også i denne sammenheng på hvordan dere ønsker at løsningene skal fungerer når dere har gjester på besøk.

9. Hvilken stil liker dere? Er det minimalistiske detaljer som gjelder eller trives dere best i et rikt og frodig hjem? Skal det være store vindusflater eller smårutete vinduer?

10. Se for dere at dere skal bli gamle i denne boligen. Hvordan kan boligen tilpasses ulike livsfaser?

11. Tenk gjennom vedlikeholdsbehov når dere velger materialer på overflater – både inne og utvendig. 

12. En utleiedel kan gi gode inntekter. En evt. hybel eller utleieleilighet bør enkelt kunne innlemmes i egen bolig ved behov. 

Ta gjerne kontakt med din lokale forhandler som har god kunnskap om byggeskikken i ditt lokale område. Eller du kan kontakte en av arkitektene våre dersom du trenger råd, de hjelper deg gjerne med husvalget.

Et annet tips er å samle lenker og bilder på nett av boliger, rom og detaljer som dere liker. Det kan være alt fra smarte løsninger og materialer til møbler og pyntegjenstander som inspirerer dere. Samle gjerne alt på din «Bruker» på norgeshus.no. På denne måten får både dere selv (og evt. arkitekten) et bedre bilde av hvilke omgivelser dere vil trives i.

Del
Se mer

Veggpryd

Vegger har et stort dekorativt potensial som kan utnyttes for å påvirke rommets proporsjoner, og er dessuten avgjørende for boligens helhetsinntrykk og stemning. Ta deg god tid i planleggingen - og ta hensyn til hvilken virkning du vil oppnå, men ikke minst hvilke omgivelser du trives i før du bestemmer deg. 

Form og funksjon
Farger, mønstre og strukturer gir ulike virkninger. Mørke, varme farger og tette mønstre forminsker og gjør rommet varmt og intimt – mens lyse, friske farger forstørrer og gjør rommet luftig og lett. Ulike strukturer kan tilføre rommet dybde og karakter.

Foto: Jotun as, www.jotun.no

 

Det første man bør tenke på er å få satt opp en gjennomgående fargeplan. Enten for hvert enkelt rom eller for hele huset. Det er en god idé å tenke over hvilken stemning du vil oppnå – og selvfølgelig på rommets funksjon og innhold.

 

Fargebruk
Enkle, hvite vegger er en velprøvd tradisjon, og har nærmest blitt et varemerke for dagens moderne interiør. Hvite vegger gir ro og leder oppmerksomheten over til enkle effekter som et fargerikt møbel, et bilde på veggen – eller til noe så enkelt som en fargerik blomsterbukett. 

Foto: Jotun as, www.jotun.no

En kremhvit farge gir mer varme enn kritthvitt. Og dersom du maler alle rom i boligen i nyanser av hvitt og grått får du en rolig og nøytral bakgrunn for resten av interiøret.

Foto: Jotun as, www.jotun.no

Har du et rom med et dominerende element; som ulike vinkler, skråtak eller ei trapp vil én enkelt farge bidra til å samle rommet. Bruker du flere farger, for eksempel en komplementærfarge eller en blokkfarge på en vegg, kan du fremheve arkitektoniske detaljer. Kontrasterende farger kan tilføre liv og dybde til rommet.

Foto: Storeys, www.storeys.no

Foto: Jotun as, www.jotun.no

Tapeter
Tapeter har i løpet av de siste årene blitt svært trendy. Tapet egner seg alene eller i kombinasjon med malte flater. Regelen sier at man skal bruke stormønstret tapet i et stort rom og småmønstret i et lite rom. Et lite rom kan imidlertid bli svært så flott med en stormønstret tapet; farger og kontrastene i mønsteret vil også avgjøre hvordan virkningen i rommet blir. 

Foto: Storeys, www.storeys.no

Foto: Borge, www.borge.no

Før du velger tapet, ta med en stor prøve hjem og fest den på veggen så ser du hvordan den tar seg ut i dagslys, kveldslys og i kunstig lys. Tenk også på tapetkvalitet før du handler. Vinyltapet egner seg best i travle og trafikkerte rom som vindfang, gang, lekerom og kjøkken. Se mer på finndintapet.no

Tre og betong
Mange vil nok huske 70- og 80-tallets mørke furukledde rom. På 90-tallet ble furua malt, beiset eller lutet – før den ved århundreskiftet ble fjernet til fordel for glatte malte vegger. Nå er imidlertid trepanelet tilbake i motebildet, men utvalget av tresorter og profiler er større enn tidligere. Panelet er nå gjerne glatt, og ofte i ulike bredder. Panelkledde fondvegger, gjerne mørkbeiset, gir en fin effekt i et ellers lyst rom.  

Kryssfinerplater ses stadig oftere, og er et svært slitesterkt og dekorativt materiale.  

Betong har også gode dekorative kvaliteter, og kan brukes alene eller den står i fin kontrast til trevegger eller malte flater. Betong finnes mange farger og mønstre, med ulike overflatebehandlinger. Dersom du synes det er litt drastisk å sette opp en betongvegg, kan du kjøpe tapeter med realistiske trykk av betongvegger.

Både kryssfiner og betong vil gi rommet et røft industrielt preg.

Uansett trender, så er det viktig å huske på at det er ditt hjem, og du skal trives der. Det finnes utallige valgmuligheter, så det viktigste er å ta seg tid til å undersøke de mulighetene som finnes.

Del
Se mer

Rom i kjelleren

De fleste arkitekttegnede ferdighusene i vår katalog er tegnet uten kjeller, men det er selvfølgelig ingenting i veien for å bygge boligen med kjeller. Har du ei skrå tomt, vil en sokkeletasje være mest praktisk.

En kjeller gir mange muligheter. Den kan brukes til innredning av ekstra boder, treningsrom, verksted, tv-stue eller til en privat og uforstyrret base for ungdommene i huset. 

En utleieleilighet i kjelleren eller sokkelen vil dessuten bidra med gode leieinntekter. Kataloghusene Delta og Granli med sokkel har bileilighet i sokkelen.

Få orden med gode oppbevaringsløsninger. Det er sjelden at noen ber om mindre oppbevaringsplass - vi har kanskje alle litt for lite av det. Selv om vi begynner med rent bord vil det i løpet av skremmende kort tid samle seg en god del ting som vi sjelden eller aldri får bruk for – eller som vi ikke har hjerte til å kvitte oss med. Da er en kjeller et praktisk oppbevaringssted, så lenge det er en viss orden i sakene.

Her er noen tips til organisering: 
•    Bygg reoler til oppbevaring, gjerne i ulike størrelser.
•    Skjul rotet ved å montere skyvedører på skinner foran reolsystemet.
•    Sorter og pakk rotet i plastkasser (klær, sportsutstyr, leker, osv.) Da vet du hvor du finner de forskjellige tingene.
•    Samle oppbevaringen på ett sted/ett rom i kjelleren. Da blir det enklere å utnytte resten av kjelleren til andre funksjoner

Ekstra stue eller oppholdsrom 
Et eller flere oppholdsrom i kjelleren kan være praktisk i mange sammenhenger og i ulike faser i livet. Det kan brukes til treningsrom, tv-stue, hjemmekino, lekerom, gjesterom, vinkjeller eller et sted hvor ungdommene i huset kan samles. Et rom kan ha flere funksjoner så lenge du planlegger plasseringen og innredningen godt.

Her er noen tips:
•    Hjemmekino/tv-stue. Innred med en god sofa, en storskjerm eller et lerret som kan rulles ned. Sørg også for blendingsgardiner dersom rommet har vinduer.
•    Lekerom. Her er det behov for reoler og systemer for oppbevaring av leker og tegnesaker - pluss enkle møbler til de minste. 
•    Treningsrom. Sørg for at det er god ventilasjon eller et vindu som kan åpnes. Installer sykkel, romaskin, vektstenger en ribbevegg, boksesekk eller det du måtte ønske.  
•    Ungdomsrom. Det er vel allment kjent at ungdommer og tenåringer får større behov for frihet og privatliv etterhvert som de blir eldre. En egen base i kjelleren kan derfor være en god løsning – et eget rom hvor de kan være sammen med venner - uforstyrret fra foreldrene. I et slikt rom er det størst behov for en romslig sofa og tv, men et biljardbord hadde nok også blitt satt stor pris på.
•    Gjesterom. Har du familie og venner som bor utenbys kan det være praktisk å innrede et gjesterom. Dette rommet bør ha vindu for å slippe inn både lys og frisk luft. I tilknytning til gjesterommet er det også svært praktisk med eget bad.

Verksted
Et verksted i kjelleren kan være praktisk - et lite arbeidsrom der du kan snekre, reparere syklene eller preparere skiene.

Tenk gjennom hva du kommer til å bruke verkstedet til. Er du glad i å snekre eller fikse gamle møbler, sørg for at det er litt størrelse på rommet slik at du får plass til både maskiner, utstyr og et lite materiallager. Skal store gjenstander inn og ut av verkstedet kan det være praktisk å plassere rommet slik at du har direkte inngang til rommet utenfra. 

Når du skal bygge nytt hus, tenk også gjennom fremtidige behov. En kjeller kan benyttes til så mangt - og være en verdifull del av boligen. 

Del
Se mer