x

Inspirasjon

Kategorier:

Går du med planer om å bygge på?

Det er ikke alltid så mye som skal til for å skape større plass. Her er noen råd fra Velux, som vil gi bedre utnyttelse av loftet.

Norge er fullt av trange, mørke loftsrom. Men den ”halve” etasjen et loft ofte kalles kan bli en fullverdig etasje med nye og funksjonelle vindusløsninger. Riktig plasserte takvinduer gir ikke bare lys, men også økt gulvareal og kanskje også utsikt?

Gulvarealet økte
Se på bildene nedenfor, dette loftet har blitt svært luftig med doble trillingtakvinduer i salongen og dobbelt takvindu over trappa i retning sjøen.

I tillegg har det blitt installert et takvindu mot nord i salongen og et tvillingtakvindu mot nord i soverommet. Vinduene mot nord er plassert så høyt i taket at de ikke gir utsyn mot nabo, men gir et mer dempet dagslys på solrike dager. Takvinduene mot nord gir også ekstra gode muligheter for utlufting på varme sommerdager. De store trillingtakvinduene med sjøutsikt fører også til økt takhøyde i hele takvinduenes bredde. Dermed blir boarealet ditto større.

Alle takvinduer og solskjerming, som ikke kan nås stående på gulvet, betjenes med en trådløs kontrollpad. Se mer på www.velux.no

Her er loftet før det ble satt inn vinduer:

 

Og sånn ble det etter:

Del
Se mer

Et trygt rammeverk.

Gulvet har mye å si for trivsel og atmosfære i hytta. Når du skal velge gulv er det viktig å huske på at det ikke skal byttes like ofte som annet interiør. Harde gulv, som heltre og parkett, gir et varmt miljø og passer godt til det meste av dagens interiør. Når man er på hytta ønsker man ikke å bruke tida på renhold, så velg i tillegg et lettstelt gulv. Linoleum eller laminat er også et godt alternativ med en supersterk kjerne og slitesterk overflate.

Når man skal velge vegger er det viktig å tenke helhet og samspill med gulv og tak. Panel eller maling – glatte flater eller vegger med struktur. Sammenhengene i farger og overflater er med på å skape helhet i hytta.

Den utvendige delen av taket er et viktig element for det utvendige helhetsinntrykket av hytta. Materialvalg og farge på hytta skal stå godt sammen med hvordan taket ser ut, og det må være et tak som tåler å stå år ut og år inn i all slags vær. Et tak har normalt en levetid på litt over 30 år. Torvtak er et klassisk og tradisjonelt valg på hytter. Skifer er et spennende valg. Det er meget slitesterkt og kan ha en levetid på 100 år. Et tretak er vedlikeholdsfritt, og dersom materialet er impregnert kan det ha en holdbarhet i 75 år.

Tips!
Dersom man har et lite rom, kan man velge lyse vegger og tak for å få en større romfølelse. Belysning på veggen eller i taket er også med på å skape en god atmosfære.

Del
Se mer

Over. Under. Og til siden.

Når du skal velge nytt gulv er det viktig å huske at det ikke blir byttet ut like ofte som mye annet interiør, og at det skal overleve flere sofaer og farger på veggene. Harde gulv, som parkett og heltre, gir et varmt miljø og passer godt til det meste av dagens interiør. De finnes i flere mønstre og fargevarianter som gir liv og glød. Slitesterkt og lettstelt er noen av fordelene med denne typen gulv. Linoleum eller laminat er også et godt alternativ med en supersterk kjerne og slitesterk overflate, og finnes i et imponerende sortiment. Alt fra klassiske tremønstre til dristige designgulv med mønster og prikker. Laminatgulvet er lettstelt og prisgunstig – og i tillegg er det lett å legge.

Veggene er også et viktig element for husets innemiljø, og her er mulighetene mange. Tenk helhet, og finn ut hvilken atmosfære du vil skape – lyst og luftig, eller lunt og intimt. Tapet eller maling – glatte flater eller vegger med struktur. Sammenhengen i farger og overflater er med på å skape helhet i boligen.

En kjeller gir mange muligheter. Den kan brukes til innredning av ekstra boder, soverom, stue eller bad. En utleieleilighet i kjelleren eller sokkelen vil dessuten bidra med gode leieinntekter.

Den utvendige delen av taket kan gjøres lett eller kompakt i uttrykket, og taktekkingen vil være med på å understreke ønsket effekt. Takstein av betong fås i utallige varianter med forskjellige profiler og farger. Skiferstein er taktekkingen for den solide, tradisjonelle boligen. Takplater av metall fås i forskjellige profiler og farger, og er et godt alternativ til takstein. Flere hus, deriblant de moderne, er tilpasset takbelegg av asfalt - da med profiler som på fagspråket kalles listetekking. For de som ønsker det, kan det også benyttes taktekking av bord som gir et røft og rustikk uttrykk.

Del
Se mer

Et godt førsteinntrykk

Dører og vinduer er med på å skape førsteinntrykket av et hus, og er en viktig del av fasaden.

Innerdører understreker stilen og atmosfæren i rommet. Her kan man gjøre forskjellige grep som for eksempel å matche dørene med parketten, male dørene i samme farge som veggene eller bruke glassfelt for å få maksimalt utbytte av lyset og romfølelsen.

Ved valg av ytterdør er det viktig å tenke kvalitet. Ei dør som står med den ene siden ut året rundt, må være rustet for all slags vær.

Det finnes mange forskjellige vinduer som passer ulike behov. Ved valg av vinduer, er det viktig å tenke over funksjon, behov og stil. Tidligere skulle vinduene være små på grunn av dårlig isolering. Nå er det en helt annen kvalitet, og dagens produksjonsmetoder gir deg stor valgfrihet. Dersom tomta har en fantastisk utsikt du ønsker å ta inn i huset, er det lurt å ha store vindusflater.

Flere funksjoner
Et vindu på soverommet må være enkelt å åpne slik at det gir frisk luft, men skal også fungere som en rømningsvei. Tenk også størrelse slik at en voksen person har mulighet til å komme seg ut.

Del
Se mer

Dører og vinduer på hytta

Dører og vindu er det som gir oss privatliv og ro på hytta. De kan åpne opp og invitere inn, eller de kan lukkes og stenges.

Åpning mot naturen
Ved valg av ytterdør er det viktig å tenke på kvalitet. Ei dør som står med den ene siden ut året rundt, må være rustet for all slags vær. Å investere i ei god hyttedør er også viktig for å få et godt inneklima og redusert energiforbruk. Velg den døra som passer til hytta.

De innvendige dørene understreker stilen og atmosfæren i rommet, og her kan man gjøre forskjellige grep; matche dørene med parketten, male dører i samme farge som veggene eller bruke glassfelt for å få maksimalt utbytte av lyset og romfølelsen.

Det finnes mange forskjellige vinduer som passer ulike behov. Ved valg av vinduer er det viktig å tenke på funksjon, behov og stil. Tidligere skulle vinduene være små på grunn av dårlig isolering. Nå er det en helt annen kvalitet, og dagens produksjonsmetoder gir deg valgfrihet. Store vindusflater gir godt dagslys og nærhet til naturen.

Tips! Sprosser på vinduene kan være med å gi hytta særpreg. Trekk for gardinene når du reiser fra hytta eller monter vinduslemmer. Da unngår du at sollyset sliter på interiøret, og det blir heller ikke like fristende for uvedkommende å bryte seg inn.

Del
Se mer

Bo med barn

Rom for lek
Huset blir barndomshjemmet til barna, og det er et fundament de kommer til å bli glad i. Et sted de ønsker å komme hjem til. Et sted som er trygt og godt. Ta med barna i planleggingsfasen. De har som regel egne tanker og meninger om hvordan de ønsker at huset skal være. Soverommet er det som vil være deres, og de bør få muligheten til å bestemme hvordan det skal innredes.

Det er også viktig at man tar hensyn til størrelsen på huset og tenker hvordan familielivet blir mest praktisk i hverdagen. Det må være rom for lek og moro. Er stua for lita, kan man vurdere å sette av et ekstra rom eller bruke loftsstua som et spennende lekerom.

Tips! Barnesikring
Barn er som regel veldig nysgjerrig på trapper, og det kan være til alle foreldres store skrekk. Det er derfor viktig å sikre trappa godt, og det kan være lurt å montere ei grind både i topp og bunn. Barn har ofte en trang til å løpe opp og ned, og det kan gå fort i svingene. Fest derfor antiskli-striper i trappa og du slipper å være redd for at de faller på grunn av glatt underlag.

Del
Se mer

Fant husdrømmen - DUO

I fjellbygda Oppdal er boligene preget av et stort innslag av torvtak, Oppdalsskifer, og mørkbeisede tømmervegger. Med sin enkle og moderne stil er derfor Duo et friskt pust i bebyggelsen.

Norgeshus Oppdal Bygg har satt opp tomannsboligen i utkanten av Oppdal sentrum, og det er Stig Fjellstad og Roar Sørlien, begge medeiere i bedriften, som har bygd og kjøpt hver sin part.

Duo er et kataloghus fra lavenergikatalogen som ble utgitt i 2006. Norgeshus var først ute blant husprodusentene med en egen katalog med boliger tilpasset lavenergistandard. For å oppfylle Husbankens krav om et totalt forbruk av energi på mindre enn 100kWh/m2 årlig, er kjedens lavenergistandard 25 cm isolasjon i yttervegger, 35 cm isolasjon i yttertaket, 25 cm isolasjon i gulv på grunn og 3 lags superisolerte vinduer med U-verdi på 1,0.

 

Åpent og trendy. Andre etasje inneholder stue, spisetue og kjøkken.  Rommene er hvitmalte, mens parkett, fliser og møbler er i varme grå- og bruntoner.

Tettere
- Vi økte isolasjonstykkelsene noe i forhold til Norgeshus sitt lavenergikonsept, sier daglig leder Stig Fjellstad, og forteller at de brukte 30 cm i gulvet og 40 cm i taket. I yttervegg er det 25 cm, det samme som i lavenergikonseptet, med 20+5 cm og inntrukket dampsperre.
For å kontrollere tettheten gjennomførte TermoConsult tetthetsmålinger. Ved andre måling ble resultatet 0,6 kubikk, og kun små luftlekkasjer ble lokalisert enkelte steder langs gulvet.

- Vi har erfart at det er en del utfordringer med betongplate på grunn, sier Fjellstad,  og legger til at rørleggere og elektrikerne kan ikke, som tidligere, legge rørene i klaser. Rørene må i stedet legges ett og ett, slik at det er mulig å fuge rundt. Nå som det brukes radonsperre blir det også enklere, mener Fjellstad.

Viktige detaljer
Med god planlegging og ekstremt fokus på detaljene under bygginga, luket de vekk eventuelle svake punkter som kunne redusere tettheten på bygget.

– Vi har så å si forseglet huset med plast innvendig, uten brudd i det hele tatt, bortsett fra rundt vinduene, sier Fjellstad. Han forteller videre at de i overgangen mellom plate på mark og ringmur var svært nøye med å få tett fuktsperre slik at muligheten for luftlekkasje fra grunnen ble redusert. Vi valgte også å legge både bjelkelag og taksperrer på innsiden av ytterveggene og la dampsperre bak bjelkelag og taksperre, slik at dampsperra går kontinuerlig fra bunnsvill i 1. etasje og helt opp til oversiden av taksperrene for den flate, kompakte takkonstruksjonen. Dette reduserer muligheten for luftlekkasjer fra innelufta og ut i ytterkonstruksjonene.

Planløsning
Utformingen og fasongen på Duo gir huset gode energiegenskaper. Planløsningen er endret noe i forhold til originalen. Trappa er blant annet flyttet litt lengre inn i huset. På den måten ble vindfanget og vaskerommet i første etasje større. Garasjene er forlenget, og det er nå plass for en bod og felles teknisk rom i bakkant av garasjene.


Oppvarming
Når det gjelder energikilder så benyttes vannbåren varme, og en felles luft til vann varmepumpe.
– I ettertid ser vi at vi heller skulle boret etter vann. Vintertemperaturene her på Oppdal er litt for lave til at luft til vann-varmepumpen blir effektiv. Både rørleggeren og ENOVA manglet erfaring med  luft-vann varmepumper i vårt område, og bommet underveis i prosjekteringa. Heldigvis er huset ekstremt godt isolert, og utgiftene til oppvarming er lave, avslutter Fjellstad.

 - Vi bygger elementer i egen produksjonshall, da har vi god kontroll på fuktigheten i byggeprosessen. Dette er spesielt viktig når vi har å gjøre med så godt isolerte konstruksjoner som Duo-huset, sier de to gode naboene, Roar Sørlien og Stig Fjellstad.

Del
Se mer

Fant husdrømmen - NUPEN

Stort hus i to etasjer. Fin kombinasjon av nye og tradisjonelle detaljer. Ett soverom, wc, vaskerom, bod, stue og kjøkken i 1. etasje. Fire soverom, bad, bod og loftsstue i 2. etasje. Dette er beskrivelsen av hustypen Nupen, som er et relativt nytt kataloghus tegnet av arkitekt Tore Normann.

Funksjonelt, fint og fristende
Nupen har fått svært god mottagelse. Siden huset ble lansert i 2005, er det solgt 12 varianter - de fleste med små tilpasninger i forhold til kataloghuset. En av grunnene til den store interessen er nok at kundene får mye hus for pengene. Dessuten er huset ryddig inndelt med god utnytting av arealet. Det har et gjennomført tradisjonelt uttrykk med store romslige og funksjonelle løsninger. Tydeligvis et hus som er lett å like - et hus mange vil ha.

Ekteparet bodde i en romslig og moderne leilighet da de ble oppmerksom på annonsen fra Norgeshus Sandefjord. Da hadde de vært på utkikk etter nytt hus i kun kort tid. - Vi har voksne barn som har flyttet utenbys, så noe voldsom stor boltreplass har vi ikke behov for, sier Turid. Vi ønsket imidlertid et hus med flere soverom slik at vi har plass til alle barna nå de kommer hjem på besøk. De dro på visning, og to dager seinere var huset deres!

Lyst og vennlig
- Selv om vi har bodd i huset i bare en måned føler vi at dette er et hus vi kommer til å trives godt i fremover, sier Turid. Så langt er vi svært godt fornøyd, vi har fått 202 kvadratmeter med gode, funksjonelle løsninger og spennende vinduer. Vinduene var forresten noe av det første jeg la merke til ved huset, forteller Turid. Med 8 – 10 forskjellige vindustyper blir huset spennende og annerledes synes huseierne. Førsteinntrykket var også et lyst og vennlig hus – med store rom.

To bad, i tillegg til mange og romslige soverom var høyt oppe på prioriteringslista til Turid og Dag. - Det fikk vi definitivt, sier Turid. Dessuten er vi også godt fornøyd med beliggenheten og størrelsen på tomta. Huset ligger i et etablert boligstrøk på Haukerød i Sandefjord med gode solforhold og en liten skog rett bak huset.

Gode planløsninger
På spørsmål om det er noe hun ville ha gjort annerledes om hun skulle bygge selv, svarer Turid at det hadde vært ønskelig med et separat vaskerom. Dessuten ville hun hatt dobbel vask på badet. En må vel kunne si at det er relativt små endringer med tanke på at de ikke har vært med i planleggingen i det hele tatt.

Kundetilpasning og stedstilpasning
Yngve Olsen har vært i bransjen i 30 år, og Norgeshusforhandler de seks siste årene. Som regel bygger han kundetilpassede hus – ofte med utgangspunkt i et kataloghus.

Han har også bygd en del hus ferdig for salg. - Det har vært vellykkede prosjekter som har vært enkelt å selge, opplyser Yngve, og legger til at fortjenesten på slike prosjekter er mye høyere enn i EAT-markedet. Prisantydningen for Nupen var satt til 3 150 000 kroner. To kjøpere var meget bestemt på å kjøpe huset, og etter en kort men intensiv budrunde endte salgsprisen på 3 500 000.
- Mange kunder ønsker å kjøpe nytt hus, men med mulighet for innflytting med en gang, sier Yngve, som opplever at denne kjøpegruppen er relativt stor.

Fornøyde kunder er viktigst
- Jeg selger disse prosjektene etter avhendingsloven og ikke etter bustadoppføringsloven. Ettårsbefaring gjør jeg imidlertid alltid, selv om jeg ikke er forpliktet til det. Trehus har jo en tendens til å sette seg etter et års tid, og det kan også dukke opp andre småting som kunden ønsker å justere. - Ingenting er bedre reklame enn fornøyde kunder, derfor tar jeg omkostningene ved å rette eventuelle feil og mangler, avslutter Yngve.

Yngve Olsen fra Norgeshus Sandefjord og huseier Turid.

Del
Se mer

Fant husdrømmen - ROSENDAL

Byggherrene var helt på det rene med hva de ønsket seg ut av sitt nye hjem. Etter nesten fire år i Italia skulle de flytte tilbake til Brekstad, og de var på utkikk etter et litt gammeldags og herskapelig hus med stor stue og stort kjøkken.

- Ønsket om å bo på Brekstad var sterkt, men det var ikke mange hus av den staselige sorten til salgs, forteller Aud Værnes og Oddvar Haagensen. For å få drømmehuset, måtte vi derfor bygge selv, noe vi i ettertid definitivt ikke har angret på, sier de to.

Etter en del surfing på nettet, og etter å ha rådført seg med Norgeshus Rædergård Entreprenør startet de byggeprosessen fra Italia. - Rædergård har bygd mange hus her på Fosen, så vi kjente til firmaet og hva de stod for. Vi hadde derfor ingen betenkeligheter med å starte bygginga selv om vi satt mange mil unna, forteller Aud.

Ingen minimalist
Valget falt på Rosendal. Det er et hus med store rom, mange vinduer og flotte detaljer - noe som gir huset et stolt og herskapelig preg. Aud er lidenskapelig interessert i interiør og dekorering, og tok fatt på innredningsarbeidet med stor iver. Resultatet ble et overdådig, spennende og visuelt hjem, fylt med et hav av detaljer og pyntegjenstander som er anskaffet opp gjennom årene.

- Jeg blir aldri noen minimalist, sier Aud. Jeg liker denne overdådige stilen. Hver eneste av de mange tingene og gjenstandene har sin spesielle og nøye uttenkte plass. Rommene virker ikke overfylt eller rotete, for her er det perfekt orden. Og tross en fargebruk i hvitt, svart og mørk brun er hvert eneste rom varmt og innbydende.

Praktiske løsninger
- På grunn av jobbene våre har vi rett som det er mange gjester og selskaper. Da er det praktisk med et stort kjøkken med en gjennomtenkt innredning. Midt i kjøkkenet er det plassert en kokeøy eller arbeidsøy som gir ekstra arbeids- og oppbevaringsplass. Dessuten innbyr den til at en kan være flere sammen om å lage mat, mener Aud.

Familien gjorde ikke mange endringer på kataloghuset. – Vi valgte Rosendal både på grunn av stilen, størrelsen og planløsningen, presiserer Aud, og legger til at den eneste endringen de gjorde, var å flytte en vegg oppe i andre etasje for å få ei større loftsstue.

- Samarbeidet med Rædergård forløp uten problemer, og det var ingen uforutsette hendelser som forsinket byggearbeidet. Vi har pusset opp og restaurert hus tidligere, men dette var første gang vi planla og bygde et hus fra grunnen av, forteller Aud. Det er en kjempestor jobb og mange valg som skal tas, men vi har bare positive opplevelser fra byggeprosessen, forsikrer byggherrene.

Stolt og herskapelig
Rosendal er med videre i huskatalogen fra Norgeshus, men under et annet navn og med noen omtegninger. Huset er plassert i i kategorien "Stolt og herskapelig" sammen med flere nye hus i denne stilen. De andre kategoriene i katalogen er Trygg tradisjon, Ny tid og Rom for flere.

Del
Se mer

Fant hyttedrømmen - FEMUND

Hilde og Jan ville ha hyttekos på hytta, men likevel skulle det være enkelt og praktisk. Rustikt, lyst og hyttekoselig – annerledes enn hjemme. Dette var viktige stikkord da de planla sin hyttedrøm.

Hytta i Trysil er et yndet tilholdssted for Hilde Lyngstad og Jan Larsen fra Oslo. Ideen om å bygge egen hytte kom da de ble samboere for en del år siden. I utgangspunktet planla de å kjøpe et hus sammen, men siden de begge er glad i natur og friluftsliv, var hytte et bedre alternativ. Behovet for å komme seg ut av byen i helgene var stort for det skiglade paret.

Sentralt turområde
Hilde forteller at de dro rundt og så på mange hytter og hyttetomter. I Trysilfjellet kom de over et nytt tomteområde som passet dem midt i blinken. Sentral beliggenhet, flotte turmuligheter og ski-in og  ski-out til Norges største alpinanlegg.
- Via megleren kom vi i kontakt med Roald Andersen i Norgeshus Femund Bygg, sier Hilde. Sammen med Roald dro vi og så på en variant av kataloghytta Femund som han hadde bygd i nærheten. Vi falt for hytta, men kunne tenkt oss en litt annen planløsning, sier hun. Hilde tegnet noen skisser og etter litt frem og tilbake kom de fram til den endelige løsningen.

Rom for alle
- Vi var veldig bevisst på hvordan vi ville ha det. Det skulle være god plass – og vi ønsket en fritidsbolig som kunne romme familie- og vennebesøk. Med 10 sengeplasser er hytta forberedt på storinnrykk fra familie og venner. To bad og romslig stue- og kjøkkenløsning gjør at også allrommene er praktisk for store sammenkomster. I påska er vi gjerne 12 store og små samlet uten at det føles trangt. Vi har fått ei hytte som innbyr til sosialt liv, og det var det vi ville ha, sier Hilde.

Selvlaget
Både Hilde og Jan er opptatt av det estetiske. Jan er møbeltapetserer med egen forretning i Oslo, og har selvfølgelig stått for en del egenproduserte møbler. Vi ønsket en lun og rustikk hyttestil, men uten alt for mange ting. Dessuten ønsket vi å få inn lys og luft. Store vinduer i stua gir god kontakt med naturen utenfor.

Gode råd
- Jeg er veldig stolt over hva vi har fått til sammen Roald og de dyktige håndverkerne, sier Hilde, og forteller at de fikk gode råd om både materialvalg og fargevalg. Hilde roser Roald opp i skyene. Han ga oss tips i planlegginga og underveis, og håndverkerne gjorde en utmerket jobb. De stilte opp 100 prosent, og de stiller opp nå i ettertid hvis det er noe vi ønsker å hjelp til. Det kaller jeg service, sier Hilde.
Roald Andersen i Norgeshus Femund Bygg har lang erfaring med hyttebygging. Og spesielt med kataloghytta Femund.

Egen signatur
Han tegnet det første utkastet til hytta i 2004, og sammen med arkitekt Tore Normann ved hovedkontoret tegnet de kataloghytta slik vi kjenner den fra hyttekatalogen. Utskjæringene på søylene er det Roald som har designet, og den dekoren har blitt hans signatur.
- Jeg tror jeg har bygd 10 Femundhytter til sammen, sier Roald. Hyttefolk har forskjellig behov; noen ønsker å skjerme de private rommene fra fellesrommene, mens andre, spesielt småbarnsfamiliene, foretrekker åpne løsninger slik at de har oversikt over hvor barna er til enhver tid. Så og si ingen av de 10 typene han har bygd er derfor prikk like.

Det har vært stor byggeaktivitet i Trysil de siste årene, og Roald og hans folk har hatt nok å gjøre. - De fleste kundehenvendelsene har kommet på grunn av anbefalinger fra tidligere kunder, og det liker jeg godt, sier Roald.

Seterstue uten strøm og vann
Selv har Roald ei lita seterstue langt inn på fjellet, uten innlagt strøm og vann. - Det er heller ikke bilvei helt frem, så jeg får til og med en skitur før jeg kommer helt frem, sier den aktive hyttebyggeren.

Gaselle
I 2008 fikk Norgeshus Femund Bygg utmerkelsen som Gasellebedrift - et synlig bevis på at firmaet går godt.
Les mer om kataloghytta Femund

Del
Se mer