Tegne hus? Dette er arkitektens beste råd!

Det er mye å tenke på når man skal tegne hus! Prosessen kan være både frustrerende og spennende, og det er mange hensyn som må tas.

Et godt samspill med boligkunden gjennom hele prosessen er viktig for et godt resultat.
Et godt samspill med boligkunden gjennom hele prosessen er viktig for et godt resultat.

Marianne Lona Moa er arkitekt i Norgeshus og jobber med nettopp å tegne hus. Hun har mange gode råd til deg som har spisset blyanten og er klar for å få streket opp ditt fremtidige hjem. - Når man først har bestemt seg for å bygge nytt, klør det som regel i fingrene etter å komme i gang med skissene. Min anbefaling er derimot å vente til tomta er i boks med å få ting ned på papiret, sier Moa.

På ei tomt liker vi å se på muligheter, ikke begrensninger.   

Den driftige arkitekten forklarer at man fort kan gå glipp av gode tomter dersom man er for låst til en bestemt hustegning underveis i tomtejakta. Et åpent sinn er dessuten viktig for å evne å se kvalitetene ved tomten og å utnytte den på best mulig vis. Og arkitekter, de har trente øyne når det gjelder å identifisere både løsninger og problemer. - Vi vil jo gjerne bli involvert så tidlig som mulig, og kan også hjelpe husbyggerne med å vurdere ulike tomter, sier Moa.

Ta hensyn til omgivelsene når du tegner hus

Både funksjonalitet og estetikk er viktig for arkitektene. Og når det gjelder husets stil og uttrykk, anbefaler Moa at du tar hensyn til omgivelsene. - Vi arkitekter er veldig opptatt av å ta hensyn til både eksisterende bebyggelse i umiddelbar nærhet til tomta og terrenget rundt. Derfor kartlegger vi alltid dette, helst ved å besøke tomta. Ellers er digitalt kart, Google Maps og dronebilder også til stor hjelp. Dette, sammen med de fremtidige huseiernes stil og preferanser, legger grunnlaget for hvordan vi tegner huset.

Lysinnslipp, solforhold og utsikt er viktige faktorer. Vi finner løsninger for at dette ivaretas. 

Moa understreker videre at arkitektene også er opptatt av lysinnslipp, solforhold og utsikt. Omgivelsene er med på å forme boligen når det gjelder blant annet plassering av uteområder og vindusflater. - Å utnytte tomta er alfa og omega for hvordan huset oppleves. Faktorer man må ta hensyn til er for eksempel en fin utsikt man vil fremheve, hvor man får sola fra, eller en kald vind man vil skjerme seg for.

Innimellom må man finne alternative løsninger:

- Noen ganger er den beste utsikten på den siden av huset som har dårlige solforhold eller mye vind. Da finner vi løsninger som ivaretar både den fine utsikten, og etablerer en lun og fin uteplass, smiler Moa.

Tenk igjennom hva du trenger og ønsker i ditt fremtidige hjem

Det er godt å vite at du trygt kan overlate alle utfordringene og jobben med å identifisere de beste løsningene til dyktige fagfolk. Men, hva må du ha med deg i det første møtet med arkitekten?

- All input er gull verdt for oss arkitekter. Men, tegninger og skisser er ikke nødvendig å ha med. Det at behovene og ønskene kommer i form av en liste fremfor en tegning, er faktisk bare positivt for kreativiteten vår - da står vi friere til å finne smarte løsninger, forklarer Moa.

Arkitekten oppfordrer også til å ha et åpent sinn når det gjelder husets størrelse:

- Tenk igjennom hvor mye plass du egentlig har behov for. Å ikke bygge større enn nødvendig er bra, både for lommeboka og miljøet. Dessuten kan du koste på deg materialer av høyere kvalitet, dersom du sparer inn på kvadratmeterne, tipser Moa.

Arkitekt, entreprenør og fremtidig huseier er selvskrevne parter gjennom hele tegne- og byggeprosessen

Det å finne ut hva det nye huset skal inneholde og hvordan det skal fungere best mulig for de som bor der, er en ting. Å få dette til å matche budsjettet og tomten, er noe annet. Heldigvis er arkitektene i Norgeshus eksperter på å finne gode løsninger innenfor de rammene som er gitt. For å sikre best mulig flyt i prosjektet, er både arkitekt, entreprenør og fremtidig huseier involvert i hele tegne- og byggeprosessen.

- Å overholde husbyggernes budsjett, samtidig som vi oppfyller alle deres krav og helst også alt de drømmer om at huset skal inneholde, er en utfordring vi tar på strak arm, sier Moa selvsikkert.

Det er med andre ord aldri for tidlig å begynne å tenke på hvordan du ønsker at ditt nye hus skal se ut, men vent gjerne med å tegne huset til tomta er på plass. Og: Ikke nøl med å kontakte en arkitekt, gjerne så tidlig som mulig i prosessen!