x

Nyhetsarkiv

Norgeshus tegner barnehjem i Kenya

I august 2018 fikk Norgeshus et arkitektoppdrag noe helt utenom det vanlige; prosjektering av et barnehjem i Kenya for 22 foreldreløse barn.

Oppdraget kom fra Venneforeningen for Naima Orphans and Vulnerable Children Center i Taveta by, Kenya. En venneforening som ble etablert i etterkant av et kommunalt samarbeidsprosjekt mellom Melhus kommune og den kenyanske byen Taveta, en forholdsvis nyetablert by med 13.000 inbyggere på grensen mot Tanzania. Prosjektet var fullfinansiert av Fredskorpset/Norad og skulle bidra til en utveksling av kompetanse for å bidra til en bærekraftig utvikling. Etter 10 år ble prosjektet avsluttet og det offisielle samarbeidet opphørte. 

Et barnehjem i nød 
Gjennom de 10 årene samarbeidet varte var representanter fra kommunen ved flere anledninger på besøk i Taveta, og det var gjennom disse besøkene at de ble kjent med daværende rådmann i byen, Naima, som i tillegg til sin ordinære jobb også drev et barnehjem for 22 foreldreløse barn. De økonomiske rammene for driften var marginale, og det hele gikk rundt takket være dugnadsinnsats fra de andre landsbybeboerne. Selve bygget de holdt til i var i svært dårlig forfatning og på et tidspunkt fikk de et varsel fra fylket om stengning om de ikke gjorde større byggningsmessige utbedringer. Fremtiden for barnehjemmet så mørk ut, og det var dette som var starten på venneforeningen, som nå jobber aktivt for å opprettholde den videre driften.

Norgeshus kommer inn i prosjektet
Da venneforeningen tok kontakt med Norgeshus, ble det inngått en 5-års samarbeidsavtale som innebar økonomisk støtte og bidrag til å prosjektere det nye senteret. Arkitekt May Siri Bones fra hovedkontoret ble satt til dette spennende og noe uvanlige oppdraget. Føringene hun hadde å forholde seg til var at bygget skulle bestå av 6 firemannsrom, ett oppholdsrom, kontor og soverom for en ansatt, samt kjøkken og bad. På grunn av til dels ekstrem hete, var det i tillegg viktig at det måtte beskytte mot soloppvarming. Videre måtte utformingen av bygget kunne oppføres på en forsvarlig måte uten kompliserte løsninger.

Da skissene av bygget var klare og godkjent av venneforeningen, ble det utarbeidet et perspektiv som skulle presenteres for administrasjonen i Taveta. 

På befaring i Taveta
Med sommerfugler i magen og tegninger i kofferten, samt 100 kg med klær og leker var det klart for den spennende reisen til Kenya. Etter en lang flyreise og en heftig biltur på støvete landeveier, med innlagt motorhavari, kom de omsider fram til byen der de fikk en varm mottakelse fra byens innbyggere med taler, sang og dans.

Delegasjonen fra Melhus fikk en omvisning på barnehjemmet av Naima og et rørende møte med alle barna som bodde der, før det gikk slag i slag med offisielle, og til tider svært høytidelige møter der perspektivene ble presentert. Tegningene som vår arkitekt hadde utarbeidet var et godt utgangspunkt for den videre prosessen, og etter flere dager med intens møtevirksomhet kom de frem til en felles enighet om hvordan bygget bør bli. 

 

Neste steg
Nå er prosessen i gang og sålen til bygget er allerede på plass, men selve bygginga starter ikke før til sommeren 2019. Det blir spennende å følge prosessen videre, og vi gleder oss veldig til å følge med på det videre arbeidet, og selvfølgelig, til å se det endelige resultatet. Nedenfor kan du se en av tegningene som viser hvordan bygget vil se ut.

Vi kommer tilbake med flere bilder og nytt om byggeprosessen.

Del
Se mer